Eveniment

Blestemul focului, pe capul sărmanilor

Ghinionul pare să se ţină scai de locatarii din „Blocul Strămutaţilor”. Pentru a doua oară într-un an, apartamentele lor au fost pe cale să devină o ruină, după ce o adolescentă de 16 ani a provocat un incendiu devastator. Coincidenţă sau nu, în 2011, vinovată de celălalt incident a fost tot o copilă de 16 ani ani, bolnavă psihic. Considerând că neglijenţa se plăteşte, primarul Severinului este hotărât să nu mai aloce niciun leu pentru reparaţiile acestui bloc.

Un incendiu puternic a distrus săptămâna trecută mansarda unui bloc de locuinţe sociale din municipiul Drobeta Turnu Severin. La faţa locului au intervenit 9 autospeciale de la ISU Drobeta şi 70 de pompieri care s-au luptat pentru ca flăcările să nu se extindă. Blocul cu pricina a fost construit de Primăria Severinului cu circa 20 de miliarde de lei vechi şi a fost dat în folosinţă anul trecut. Beneficiarii celor 84 de unităţi locative au fost locatarii strămutaţi de la blocul L2 , un bloc în care nu se mai putea locui întrucât devenise un focar de infecţie.
Nu este prima dată când acest bloc este cuprins de flăcări. Anul trecut, în a doua zi de Paşte, a mai izbucnit un incendiu asemănător. În urma verificărilor, s-a stabilit că focul a fost provocat de o adolescentă imobilizată într-un scaun cu rotile. Dorina Alice Bratu, în vârstă de 16 ani, avea nu numai probleme locomotorii, ci şi psihice. Ea locuia într-o cameră la mansarda blocului. În urma incendiului, ea a fost găsită carbonizată în cameră de către echipajele de pompieri. Şi atunci a fost afectată grav mansarda blocului, lucrările de reparaţii la acoperiş fiind efectuate cu fonduri de la primărie. Totul a costat în jur de 4 miliarde de lei vechi, banii fiind suportaţi din bugetul local.

Vinovată de incendiul de acum, tot o tânără de 16 ani

Potrivit poliţiştilor de la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Mehedinţi şi de această dată tot o tânără de 16 ani a provocat dezastrul. Ea a pus rufele la uscat lângă un reşou improvizat, l-a lăsat nesupravegheat, moment în care câteva haine s-au aprins. Flăcările s-au extins cu repeziciune asupra întregului acoperiş. Pe numele minorei, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru distrugere prin incendiere. Reprezentanţii ISU ne-au confirmat şi ei că incendiul a pornit de la aparate electrocasnice improvizate. „Au fost folosite mai multe aparate electrocasnice improvizate. Practic, era o sursă şi un pericol iminent de producere a unui incendiu. Nouă ne pare rău că am irosit atâta forţă şi energie, că nu am reuşit să salvăm nimic la nivelul mansardei, dar când am ajuns noi aici toată suprafaţa era cuprinsă de flăcări”, a declarat lt. col. Florentin Dragomir, prim adjunct al ISU Drobeta.

"Nu este prima dată când acest bloc este cuprins de flăcări. Anul trecut, în a doua zi de Paşte, a mai izbucnit un incendiu asemănător.", preot Emil Ionescu

Gherghe: „Nu ne mai putem permite să suportăm aceste cheltuieli!”

La primul incendiu, primarul Constantin Gherghe şi consilierii locali au luat în calcul că în acest bloc locuiesc persoane nevoiaşe, care trăiesc din ajutorul social şi din acest motiv au alocat 4 miliarde lei vechi pentru reabilitarea lui. De această dată, primarul Severinului este hotărât să nu mai aloce bani pentru refacerea acoperişului. „Anul trecut s-a reabilitat în totalitate acoperişul. Acum am aşteptat să aflăm care sunt cauzele acestui incediu. După cum spun reprezentanţii ISU, este un incendiu provocat de persoane care au folosit instalaţii artizanale. Având în vedere că acest bloc este în proporţie de 80 la sută proprietate privată la ora actuală şi având în vedere că poliţia a identificat şi persoana din vina căreia s-a provocat acest incendiu, această persoană va trebui să plătească toate aceste pagube. Nu ne putem permite să luăm bani de la oamenii care muncesc şi să băgăm bani la alţii care înţeleg să strice. Nu ne permite nici legea, nu e nici uman, nici legal la urma urmei”, a spus primarul Gherghe.

Strămutaţii din ghetou

Blocul L2 din Severin, unde stăteau locatarii din actualul bloc incendiat în mod repetat, nu avea nici măcar apă rece. Oamenii se alimentau cu găleţile de la un robinet din apropiere, unde îşi spălau şi hainele. Grupurile sanitare erau înfundate şi defecte de zeci de ani, din acest motiv în bloc persista un miros greu de suportat. Tot aici mişunau pe holuri şi prin camere şobolanii cât pisicile de mari. Marea majoritate a locatarilor, îndeosebi copiii, se îmbolnăviseră de diferite boli. Din aceste motive, primăria a emis o hotărâre de Consiliu Local prin care să construiască un bloc nou nouţ pentru aceşti locatari şi să-i scape de mizerie.
În noile locuinţe în care au fost strămutaţi, „cei de la L-uri” au dat de camere noi nouţe cu zugrăveli lavabile, linoleum pe jos, uşi noi din lemn, tâmplărie exterioară din PVC şi geamuri termopan, apă şi curent electric. Pe holuri şi pe scări este gresie, iar la grupurile sanitare cu WC-uri turceşti, gresie, faianţă, boilere, plus chiuvete de porţelan.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...