Special

Hai hui prin Oltenia

Pensiunile din diverse colţuri ale regiunii menţin preţuri ridicate pentru pachete de servicii minimale

Un septembrie încă încins de razele soarelui încă mai îndeamnă turiştii întârziaţi să o ia la pas prin Oltenia. Frumuseţea meleagurilor scăldate de râurile Olt şi Jiu, ca şi atracţia porturilor dinspre Dunăre păleşte brusc în faţa costurilor de cazare practicate în diverse zone ale regiunii. Fără prea multe oferte tentante în pachetul de servicii pus la dispoziţia călătorului ocazional, gazdele scot din buzunarul acestuia sume cuprinse între 100-250 lei. Topul pensiunilor care îşi scutură fără jenă vizitatorii de bani se întinde din Gorj în Olt, Vâlcea, Dolj şi Mehedinţi. În cel din urmă judeţ menţionat, Eşelniţa pare deja să fie localitatea campioană la jumulirea clienţilor veniţi să vadă zona Clisurii.

Oltenii încearcă să îşi promoveze clasicele peisaje montane sau fluviale, bisericile din zonă, iar o notă aparte o fac cei care speculează mitul familiei Ceauşescu, fie că sunt ei din Dolj sau din Olt. Descrierile ofertelor sună întotdeauna tentant: oaze de linişte, păduri pline de vânat, râuri mustind de peşte proaspăt, dar în foarte puţine cazuri ai şansa de a găsi în meniul unităţilor de cazare preparate din vânat sau peşte care să nu provină din vreo crescătorie. Iar atunci, Dumnezeu cu mila când ţi se prezintă nota de plată.

Eşelniţa exclusivistă

Că te îndrepţi pedalând alene sau gonind cu automobilul spre Cazanele Dunării, poveştile despre borşurile de peşte din zona Clisurii nu-ţi ies din cap. Dacă nu dispui însă de un buget demn de un maharajah este bine să-ţi scoţi din cap varianta unei mese copioase şi a unui popas de-o zi sau două în Eşelniţa. „Dubaiul” Mehedinţiului are în oferta pensiunilor de pe malul Dunării preţuri care îţi pot zbârli părul. Pensiunea Danubia, de exemplu, îşi întâmpină oaspeţii cu 6 camere confortabile şi un apartament cu terasa spre Dunăre. „Oriunde v-aţi afla în pensiune, fie sunteţi cazaţi într-una din confortabilele camere, fie savuraţi mâncărurile pregătite cu atenţie de bucătari sau vă aflaţi pe terasa restaurantului la o cafea, îmbiaţi de adierea răcoroasă a Dunării, veţi fi înconjuraţi de căldura şi atenţia personalului nostru”, promit gazdele. La un preţ de 200 lei/ zi/ cameră pare totuşi normal să ţi se acorde atenţie, dar parcă ţi-ai mai dori şi ceva în plus. Şi nu vă faceţi iluzii, meniul specific zonei, saramura de peşte proaspăt, ciorba de peşte sau grătar de peşte atent pregătit pentru dumneavoastră de cei mai iscusiţi bucătari nu intră în costul de cazare. La doi paşi mai încolo, Pensiunea Mraconia, situată în golful cu acelaşi nume, vine cu o ofertă ceva mai „umană”, 150 lei/zi/cameră. În ofertă intră terasa, două foişoare dintre care unul cu televizor şi instalaţie de sonorizare, 3 grătare, ceaun, disc, balansoar, piscină în curte, plajă amenajată cu şezlonguri şi umbrele, ponton de 30 m pentru pescuit. Contra cost vin hidrobicicletele, bărcile de agrement, precum şi plimbările cu barca pe cazanele Dunării, unde se pot vizita locurile unice cum sunt: Cazanele Mici, Cazanele Mari, Peştera Veterani, Peştera Ponicova, Mănăstirea Mraconia.
În Dubova, la Vila Diana, scapi chiar ieftin: 100 lei/zi/cameră. Terase, şezlonguri, balansoar, piscină, foişor, grătar, un ponton fix şi unul plutitor sunt momelile aruncate de gazde în calae turiştilor. Despre spa, saună, servicii de masaj, poate altă dată, după ce românii vor învăţa să facă şi turism.

Nostalgia lui „Nea Nicu”

La un preţ de 200 lei/ zi/ cameră pare totuşi normal să ţi se acorde atenţie, dar parcă ţi-ai mai dori şi ceva în plus. Şi nu vă faceţi iluzii, meniul specific zonei, saramura de peşte proaspăt, ciorba de peşte sau grătar de peşte atent pregătit pentru dumneavoastră de cei mai iscusiţi bucătari nu intră în costul de cazare.

Încă mai ai regrete după carnetul de membru de partid, cravata roşie fluturând în vânt şi apelativul „tovarăşe”? Fostul muzeu al socialismului creat de Dinel Staicu la Podari îţi mai poate alina din dorul mistuitor al „Epocii de Aur”, chiar dacă între timp, sub mâna noului cumpărător, omul de afaceri craiovean Costi Gheorghe, complexul a fost rebotezat Palatul RSR şi şi-a mai pierdut din patina „deceniilor de împliniri măreţe”. Complexul, întins pe 5,7 hectare, se află la doi paşi de Craiova, în comuna Podari. Mai multe zone specifice au fost amenajate pentru a reproduce cât de cât o atmosferă care să emane ceva din amintirea fostului dictator. Pe lângă acestea, un restaurant imens şi un hotel modern asigură pe cât se poate stabilitatea financiară a complexului, găzduind nunţi şi petreceri festive. Complexul este compus din zona rustică în care se află o biserică cu hramul Sf. Nicolae, un restaurant rustic, o copie a casei memoriale de la Scorniceşti a fostului preşedinte al RSR, tovarăşul Nicolae Ceauşescu. Un bordei din anii 1900, precum şi utilaje agricole ale epocii respective; zona sportivă cu terenuri de fotbal, tenis, handbal, volei, vestiare şi duşuri; un lac destinat pescuitului sportiv şi plimbărilor cu hidrobicicleta, zona hotel-restaurant destinată petrecerilor sau simpozioanelor şi conferinţelor. În judeţul învecinat, la Scorniceşti, hotelul President, fost Stejarul, pune la dispoziţia nostalgicilor apartamentul President, a cărui destinaţie iniţială a fost să ofere cazare familiei Ceauşescu în zona Slatina. Apartamentul este format din două dormitoare, cameră de zi - living, două băi, jacuzzi, sală de fitness, saună. Pentru restul turiştilor cazaţi în celelalte 30 de camere duble, 10 camere simple şi trei apartamente lipsite de mitul dictatorului, nici vorbă de saună, săli de fitness şi jacuzzi. 49 de euro/zi reprezintă costul unei camere duble. Pentru o lăfăială în apartamentul prezidenţial, turistul trebuiesă scoată ceva mai mult de 200 de euro. Asta este, comunismul vintage se plăteşte!

Ieftin, dar sărăcăcios

Gorjenii îşi speculează Rânca, zona Novaci şi Mănăstirea Tismana. Oferta este cu mult mai ieftină faţă de preţurile aplicate pe spinarea nostalgicilor sau a gurmanzilor ce râvnesc la un borş de peşte ca pe malul Dunării, dar şi serviciile sunt mult mai sărăcăcioase. Pensiunea Ecaterina de lângă Mănăstirea Tismana îţi ia 100 lei pe ziua de cazare, dar oferta constă doar în personal calificat pentru deservire şi curăţenie, restaurant şi terasă, parcare privată, iluminată pe timpul nopţii, cuptor de pâine pe vatră, 10 camere dotate cu baie proprie şi televizor şi o terasă cu vedere spre munţi. Nu ai plecat cu merinde la tine, gazdele îţi mai adaugă câte ceva la nota de plată: mic dejun 15 lei/ persoană, demipensiune 30 de lei/ persoană, pensiune completă 30 lei. Povestea se repetă şi la vecinii de la pensiunea Ursu care practică aceleaşi tarife. În domeniul turismului ecumenic, sfintele feţe de la Arhiepiscopia Râmnicului par să prindă experienţă pe zi ce trece. Cu toate acestea, pelerinului care doreşte să îşi calmeze spiritul sub acoperişul Aşezământului Pastoral Cultural „Sf. Ierarh Calinic” experienţa s-ar putea să fie costisitoare. 15 camere matrimoniale la preţul de 100 lei/zi, şapte camere twin la 120 lei şi patru apartamente la doar 150 lei aşteaptă călătorii veniţi la Arhiepiscopia Râmnicului. „Este locul ideal pentru cei care sunt în căutarea unei atmosfere de linişte şi deconectare, într-un ambient de bun gust şi confort, unde eleganţa spaţiilor largi se îmbină într-un mod plăcut şi relaxant cu intimitatea, discreţia şi căldura peisajelor rustice”, se laudă slujitorii lui Dumnezeu. Extra-serviciile includ posibilităţi de aprovizionare cu produse ecologice: lapte de capră şi vacă, ouă, carne, păstrăv, legume, dulceţuri, dar în acest caz pelerinajul riscă să se transforme într-un sejur de lux, în special în privinţa costurilor.

Valea Lotrului, miza pe aer

Pe Valea Lotrului nimic nu pare mai atractiv decât aerul. Fără vreo piscină în dotare, fără prea multe posibilităţi de recreere oferite de gazde toate pensiunile din zonă prezintă aerul pur, ionizat, de munte, drept ultima găselniţă în materie de momire a turiştilor. Pensiunea Montana-Voineasa: „Situată în Voineasa, staţiune montană de odihnă şi relaxare, recunoscută îndeosebi pentru aerul curat puternic ionizat, Pensiunea Montana va suprinde în mod plăcut exigenţele oricărui turist sau om de afaceri”. Bila albă a gazdelor este că în curtea pensiunii au reuşit să amenajeze un loc de joacă pentru copii, menit a atrage măcar familii plecate în excursii. Tarifele sunt cuprinse între 110-180 lei. La 15 kilometri mai jos, Pensiunea Domniţei Sophie are preţuri un pic mai piperate: 125- 145 lei şi o ofertă de 1.850 lei / zi pentru întreaga capacitate. Prezentarea indică faptul că „în păduri pot fi întâlnite frecvent toate speciile de vânat mare; urs, mistreţ, cerb, căprior, capră neagră, lup, râs. Lacurile de acumulare din zonă, râul Lotru şi alte ape din văile adiacente sunt populate cu specii de peşti specifice apelor de munte: păstrăv, clean, mreană, scobar, ce pot face deliciul unor partide de pescuit”. Nimic nu indică însă cât îl poate costa pe-un biet turist lipsit de mania vânătorii sau pescuitului ca produse gătite din lighioanele respective să-i poposească pe masa pregătită de gazde.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...