Politică

Oltenii îşi împing politicienii în structurile guvernamentale

Reprezentanţii PNL şi PSD îşi impun oamenii în poziţii cheie din administraţia centrală

O serie de funcţii cheie din structura Guvernului sau a Legislativului României au revenit unor politicieni olteni, regiunea ajungând să fie destul de bine reprezentată la nivel central. Ultima numire într-o funcţie importantă a fost a liderului liberalilor vâlceni, Cristian Buican, ales în funcţia de secretar al Camerei Deputaţilor. Funcţia de secretar al Camerei Deputaţilor este una de conducere în cadrul Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, forul cel mai important în organizarea şi funcţionarea Camerei Deputaţilor.

În Dolj, Mihai Voicu, Mario Oprea şi Valeriu Zgonea sunt capetele de afiş ale ascensiunii politice înregistrate după schimbarea Guvernului Mihai Răzvan Ungureanu.

Voicu şi Zgonea: cariere „in crescendo”

Cu un secretar de stat în persoana lui Marin Adrănel Cotescu, a unui preşedinte al Agenţiei de Plăţi Sociale, funcţie ocupată de Adrian Toader şi a noului secretar al Camerei Deputaţilor, Cristian Buican, liberalii vâlceni par să îşi fi tras spuza pe turta lor în detrimentul colegilor din USL.

Cei doi capi ai USL-ului doljean, Mihai Voicu şi Valeriu Zgonea, au câteva puncte în comun în CV-urile lor. Astfel, ambii au intrat în partidele pe care le reprezintă la vârsta tinereţii, înregistrând apoi salturi bruşte în diverse funcţii din administraţia centrală sau legislativ. În cazul liberalului Voicu, intrarea în politică s-a petrecut în anii studenţiei, între 1991 şi 1994 acesta ocupând funcţia de preşedinte al Tineretului Universitar PNL. La un deceniu după apariţia sa pe scena politică, Mihai Voicu ocupa deja funcţia de secretar general al partidului, în 2004 instalându-se în poziţia de vicepreşedinte PNL. Între 2005-2006, Voicu a intrat în structura cabinetului Tăriceanu pe postul de ministru-secretar general al Guvernului, iar între 2006-2008 a asigurat relaţia dintre Executiv şi Legislativ din postura de ministru pentru relaţia cu parlamentul. Din august 2012, liderul PNL Dolj a revenit la Palatul Victoria pe postul de ministru delegat pentru Mediul de Afaceri. Ca şi ascensiunea lui Voicu în structura guvernamentală, Valeriu Zgonea şi-a croit un drum clar în Camera Deputaţilor. După ce în perioada 1996-2000 şi-a asigurat prezenţa în forurile de conducere ale organizaţiei de tineret al PDSR, Zgonea şi-a făcut intrarea în Camera Deputaţilor, primii paşi către succes reprezentându-i alegerea sa în funcţiile de chestor al Camerei Deputaţilor (2006), de secretar al Camerei (2006-2010), vicepreşedinte (2010-2012). În iulie 2012 a fost ales preşedinte al Camerei Deputaţilor detronând-o pe Roberta Anastase, ca urmare a modificării raportului de forţe din camera decizională a Legislativului.

Raportul puterii în Vâlcea înclină balanţa spre liberali

Cu un secretar de stat în persoana lui Marin Adrănel Cotescu, a unui preşedinte al Agenţiei de Plăţi Sociale, funcţie ocupată de Adrian Toader şi a noului secretar al Camerei Deputaţilor, Cristian Buican, liberalii vâlceni par să îşi fi tras spuza pe turta lor în detrimentul colegilor din USL. „Mă simt onorat de această nominalizare şi vă mărturisesc că alegerea mea în funcţia de secretar al Camerei Deputaţilor reprezintă şi o mare responsabilitate. Îmi doresc ca din această calitate să am posibilitatea de a îmbunătăţi imaginea Parlamentului şi în special a Camerei Deputaţilor, deoarece se ştie că această instituţie nu beneficiază de o imagine prea bună, în totală contradicţie cu rolul acesteia în statul de drept”, a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican. Din Vâlcea, pesediştii au reuşit până acum să propulseze un singur om în sfera centrală a Puterii, Cristiana Barbu ocupând funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Aceasta are şi rangul de secretar de stat, dar mai ales meritul de a fi mama secretarei lui Liviu Dragnea. Dezechilibrul evident în raportul de forţe din USL Vâlcea nu este pe placul pesediştilor, dar deocamdată aceştia se abţin de la comentarii. „Avem şi noi o persoană care a intrat în administraţia centrală, doamna Cristiana Barbu. Nu comentez nimic despre faptul că liberalii vâlceni au mai mulţi oameni plasaţi la vârf”, a declarat vicepreşedintele PSD Vâlcea, Costi Rădulescu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...