Actualitate

Clasa pregătitoare, primitoare şi nu prea!

La începerea unui nou an de învăţământ, unităţile din judeţul Vâlcea sunt aparent pregătite. Multe şcoli din mediul rural se identifică de ani buni cu aceleaşi probleme legate de lipsa apei şi a canalizării, iar nou înfiinţata clasă pregătitoare va deveni funcţională, în ciuda faptului că, la ţară, mobilierul sau toaletele nu au fost adaptate vârstei copiilor de şase ani. În zonele de munte, transportul îngreunează situaţia, motiv pentru care aceste clase trebuie organizate în şcolile din centrul localităţilor.

În această toamnă, la nivelul judeţului Vâlcea, 2.052 de copii de şase ani vor păşi în cele 133 de clase pregătitoare create, dintre care 124 de sine stătătoare, iar altele nouă în sistem simultan, în localităţile de munte ale Vâlcii. În total, 80 de clase au fost amenajate în mediul rural şi 53 în mediul urban. „Cadrele didactice sunt pregătite pentru această noutate întrucât s-au antrenat în cadrul celor două serii, după cum a fost găsită soluţia de compromis a ministerului. Totuşi, nu putem spune că nu există anumite emoţii şi din partea cadrelor didactice, mai ales că sunt materii noi regăsite în asemenea formulă doar în sistemul step by step. Şi vorbim aici despre materii ce combină matematica şi explorarea mediului, muzica şi mişcarea, artele vizuale şi lucrul manual, toate fiind abordate în curriculum integrat, mai precis într-un mod cu totul aparte care se va întinde pe subiecte abordate timp de două-trei săptămâni”, ne-a explicat Elena Săraru, inspector şcolar pentru învăţământul primar din cadrul Inspectoratului Şcolar.

Doar toaletele din mediul urban adaptate vârstei

Cât despre mobilier, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Vâlcea susţin că nu au fost probleme, acesta fiind comandat din timp. Totodată, adaptarea băilor nu s-a făcut decât în mediul urban, în mediul rural fiind probleme din cauza lipsei canalizării sau a apei, deşi la nivelul judeţului Vâlcea în aproximativ 80% dintre localităţi există reţea de apă şi canalizare. Totuşi, reprezentanţii ISJ Vâlcea susţin că şi toaletele din mediul rural vor fi pregătite, iar cei mici vor fi însoţiţi de către cadrele didactice. „Cei mici nu se vor duce deâct sub atenta supraveghere a cadrelor didactice la toaletă. Din păcate, nu în toate unităţile şcolare din mediul rural s-a reuşit modificarea toaletelor conform vârstei celor mici”, ne-a mai spus Elena Săraru.

"Cadrele didactice sunt pregătite pentru această noutate întrucât s-au antrenat în cadrul celor două serii, după cum a fost găsită soluţia de compromis a ministerului.", Elena Săraru, inspector şcolar

Zona montană a Vâlcii- descoperită

Mai mult, probleme vor fi şi în cazul transportului celor mici. Aceasta este şi principala cauză pentru care în Vâlcea s-a luat decizia ca aceste clase pregătitoare să fie realizate la şcolile de centru astfel încât transportul celor mici să se desfăşoare cu microbuzele deţinute de respectivele unităţi şcolare. „Încă mai sunt probleme în mediul rural, îndeosebi în partea montană, însă un pas s-a făcut chiar prin organizarea acelor clase la şcolile de centru. Rămâne de văzut dacă, după primul semestru, dacă se va schimba locaţia pentru cei mici în mediul rural, respectiv dacă acele clase vor rămâne în şcoli sau în grădiniţe”, a precizat inspectorul şcolar.

Şcoli fără aviz de funcţionare

Direcţia de Sănătate Publică nu a emis autorizaţii de funcţionare nici în cazul mai multor unităţi de învăţământ din Vâlcea, din motive care ţin în special de igiena precară. Lipsa apei curente sau a canalizării, clădirile vechi, inexistenţa holurilor de acces sau conducerile şcolilor care nu au depus încă documentaţia pentru avizare sunt doar câteva dintre problemele care, teoretic, ar trebui să ţină unităţile închise. Cele mai multe şcoli cu deficienţe sunt cele din sudul judeţului, respectiv din zona Bălceşti. „Din lipsă de apă curentă, şcolile din Beneşti, Goruneşti, Cârlogani, dar şi din alte localităţi aparţinătoare Bălceştiului nu au primit aviz pentru funcţionare. În momentul de faţă, există 21 de şcoli din mediul urban şi alte 11 din mediul rural pentru care nu am dat autorizare de funcţionare. Pentru altele 20 săptămâna trecută am emis acel aviz, iar pentru încă 15 sunt în curs de avizare întrucât le solicitasem să remedieze anumite probleme şi s-au conformat în timp util”, ne-a precizat Lorena Mărgăritescu, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...