Ultima Oră

Administratorii Oltchim, reclamaţi de sindicalişti după incendiul de marţi noapte

Conducerea combinatului chimic e acuzată că-şi bate joc de pompierii angajaţi, care sunt trimişi să cosească iarba prin curte, în loc să fie instruiţi şi dotaţi cu echipamente corespunzătoare

UPDATE: ISU Vâlcea a stabilit cauza probabilă care ar fi dus la producerea incendiului izbucnit în noaptea de 09/10.08.2016 la o hală de depozitare a materialelor folosite în procesul de producţie aparţinând Oltchim SA. În urma cercetărilor, s-a stabilit că incendiul s-ar fi declanşat în urma formării unui arc electric la instalaţia de alimentare cu energie electrică, izolaţia îmbătrânită şi crăpată ducând la întreţinerea acestuia şi implicit la aprinderea ei.

Sindicatul “Dreptate şi Adevăr”, una dintre formaţiunile de profil reprezentative în cadrul SC Oltchim SA, solicită Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “General Magheru” al judeţului Vâlcea să verifice urgent stadiul fizic de uzură şi modul de întreţinere al echipamentelor pentru stingerea incendiilor. Incendiul care a mistuit marţi noapte depozitul nr 2 a scos la iveală dotarea precară şi pregătirea discutabilă pentru intervenţii a pompierilor civili din cadrul Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă (SPSU) Oltchim. În condiţiile în care societatea râmniceană este un obiectiv strategic de importanţă naţională, situaţia e foarte gravă şi sindicaliştii promit că vor sesiza toate instituţiile de control.

“În urma incendiului de seara trecută, Sindicatul Dreptate şi Adevăr din SC Oltchim SA solicită ISU Vâlcea să efectueze urgent un control în toate instalaţiile tehnologice de la Oltchim pentru a stabili cum sunt întreţinute echipamentele de stingerea incendiilor din societate şi care sunt investiţiile făcute în perioada de insolventă în acest domeniu. În opinia noastră, este un nou caz de gestiune frauduloasă a averii debitorului. În loc să se achiziţioneze autoturisme noi pentru marionetele lui Bogdan Stănescu (administratorul special al Oltchim – n.r.), cu 12 salarii de la stat, considerăm că era necesar să se achiziţioneze autospeciale pentru pompierii Oltchim. În loc să li se pună la dispoziţie sindicatelor slugarnice autoturisme şi cotă de carburant, mai bine se făceau investiţii în instalaţii. În loc să fie trimişi pompierii Oltchim la coasă prin combinat, pe bază de program, mai bine li se făcea un program de control şi prevenire prin secţii. Întrebăm pe Bogdan Stănescu, chiar nu e preocupat de siguranţa salariaţilor Oltchim?

Sindicatul Dreptate si Adevăr din SC Oltchim SA va sesiza toate instituţiile statului cu drept de control, atât locale cât şi centrale, să efectueze controale la SC Oltchim SA pentru a preveni accidentele de muncă şi incendii, care pun în pericol viaţa şi sănătatea salariaţilor Oltchim. Acum înţelegem şi mai bine, de ce conducerea Oltchim a fost atât de ofensată când Sindicatul Dreptate si Adevăr i-a cerut permisiunea să facă un control prin secţii pentru inventarierea problemelor de sănătate şi securitate în muncă”, se arată într-un comunicat postat pe contul de Facebook Chimiştii Uniţi miercuri, 10 august.

Dispozitiv impresionant angrenat în luptă cu focul

Marţi seară (9 august), în jurul orei 23 şi 20 de minute, a fost dată alarma de incendiu pe platforma chimică râmniceană. Depozitul nr. 2 de materii prime şi materiale al secţiilor Polieteri şi Electroliză din cadrul combinatului a fost cuprins de flăcări. În pericol a fost şi arhiva societăţii, dar intervenţia ISU a împiedicat mistuirea acesteia. Pompierii militari din cadrul ISU Vâlcea au fost apelaţi prin 112 la ora 23.56. Ajutaţi de cei civili de la SPSU Oltchim şi SPSU CET Govora, ei au reuşit să lichideze sinistrul după trei ore de luptă cu focul miercuri, în jurul orei 03.10.

Potrivit declaraţiei lui Octavian Fulger, purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, incendiul s-a produs la o hală de depozitare a materialelor folosite în procesul de producţie, flăcările manifestându-se iniţial pe aproximativ 350 mp. Până la stingerea acestora, au ars materiale depozitate în interiorul halei (folie de polietilenă, saci de hârtie, material lemnos etc.), suprafaţa afectată totalizând aproximativ 1.000 mp. De asemenea, a fost afectată structura din beton armat a halei în care erau depozitate materialele cuprinse de flăcări.

Producţia poate fi afectată în perioada următoare

La operaţiune au participat 71 de pompieri militari ai ISU Vâlcea cu 15 autospeciale de intervenţie şi 28 de pompieri civili cu patru autospeciale din cadrul Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă (SPSU) Oltchim, echipaje ale SAJ Vâlcea şi forţe de ordine din cadrul IPJ Vâlcea. În sprijinul pompierilor au acţionat şi forţe ale SPSU CET Govora.

La ora 03.10 a fost anunţată lichidarea incendiului, pompierii militari de la Detaşamentul de Pompieri Râmnicu Vâlcea şi cei de la Garda de Intervenţie Băile Govora retrăgându-se în dispozitiv.

Potrivit ISU, nu au fost înregistrate victime, iar emanaţiile de fum şi gaze rezultate de în urma incendiului nu au pus în pericol populaţia civilă din imediata apropiere.

La faţa locului se lucrează pentru stabilirea cauzei şi a împrejurărilor care au dus la producerea incendiului.
Din primele informaţii, a ars complet depozitul numărul 2 de materii prime lichide, pagubele produse putând afecta producţia în perioada următoare.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...