Actualitate

88 de hectare, restituite urmaşilor lui Mihail Oromolu în Vlădeşti

Situat în comuna vecină Păuşeşti-Măglaşi, conacul fostului Guvernator BNR din perioada interbelică este obiectul unui proiect de renovare de 2,3 milioane de euro

Un nepot al fostului Guvernator BNR din perioada interbelică Mihail Oromolu a revendicat şi va fi pus în posesie în Vlădeşti, comună învecinată cu Râmnicul, pe o suprafaţă de teren de 88 de hectare din totalul de 140 cât ar fi avut dreptul ca moştenitor direct.

Primarul Sorin Ghiţă crede că, astfel, se face o reparaţie măcar parţială proprietarilor de drept. “Corect ar fi fost să li se restituie întreaga suprafaţă. Însă disponibile efectiv nu au rămas decât 88 de hectare. Pentru restul, până la 140, trebuie să ajungă la un consens cu Direcţia Silvică ori să se judece. Au decis să îşi obţină, deocamdată, titlul de proprietate pentru suprafaţa disponibilă, iar noi am definitivat procedura”, a explicat primarul din Vlădeşti.

“Corect ar fi fost să li se restituie întreaga suprafaţă. Însă disponibile efectiv nu au rămas decât 88 de hectare. Pentru restul, până la 140, trebuie să ajungă la un consens cu Direcţia Silvică ori să se judece. Au decis să îşi obţină, deocamdată, titlul de proprietate pentru suprafaţa disponibilă, iar noi am definitivat procedura” - Sorin GHIŢĂ, primarul comunei Vlădeşti.

Licenţiat în Drept la Paris, Mihail Oromolu a fost magistrat, om politic şi publicist. A fost prefect de Dolj (1912-1913), deputat şi senator (1914 -1938), ministru al Industriei în Guvernul Take Ionescu (1921-1922). El a deţinut şi funcţia de guvernator al BNR în perioada 1 ianuarie 1922 - 31 decembrie 1926, de activitatea sa în această funcţie fiind legate, printre altele, recuperarea depozitului în aur deţinut de BNR la Reichsbank (Banca Centrală a Germaniei), încheierea convenţiei pentru lichidarea datoriei statului la banca centrală şi revenirea statului în acţionariatul BNR. În conacul Oromolu (situat în comuna vecină, Păuşeşti-Măglaşi, sat Vlăduceni, construit în anii 1915-1916), a funcţionat între 1954 şi 2005 o secţie a Spitalului Judeţean Vâlcea. În 2010, BNR a cumpărat imobilul de la Finanţele Publice Vâlcea (proprietatea fusese deţinută de o societate comercială vâlceană cu mari datorii la bugetul de stat), oficialii BNR declarând că reabilitarea imobilului şi a parcului înconjurător reprezintă o prioritate. BNR estimează că va plăti pentru acest proiect până la 10,2 milioane lei (2,3 milioane euro, TVA inclus).

În altă ordine de idei, primarul aşteaptă desfăşurarea şedinţei Consiliului Judeţean Vâlcea de joi, 28 iulie a.c., pentru a afla suma care îi va fi alocată comunei Vlădeşti în urma rectificării bugetare. “Avem nevoie de susţinere în special pentru cofinanţarea proiectelor. Cele în derulare, asfaltarea a cinci kilometri de drumuri pe Ordonanţa 28 şi amenajarea aleii pietonale de-a lungul drumului naţional, sunt în curs de finalizare, sumele de care avem nevoie urmând a fi destinate închiderii lucrărilor”, ne-a mai declarat Sorin Ghiţă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...