Gheorghe Dumbravă, primarul reales din Stoeneşti, a intrat în noul mandat cu motoarele turate din plin. Principalul obiectiv de pe agenda sa de lucru îl reprezintă finalizarea proiectului privind introducerea canalizării în localitate. De asemenea, extinderea reţelei de apă potabilă şi în cele cinci sate (dintr-un total de 13, câte numără localitatea) în care nu s-a reuşit acest lucru din primul mandat.
Primarul recunoaşte că elaborarea documentaţiei în aşa fel încât să existe şanse maxime pentru obţinerea finanţării întâmpină unele dificultăţi birocratice, dar crede că până în toamnă totul va fi gata. “Vrem să depunem proiectul pentru canalizare la finanţare pe fonduri de mediu. Completarea dosarului decurge destul de anevoios pentru că sunt necesare o groază de avize şi autorizaţii de funcţionare în special pentru staţia de epurare. În acest moment, avem introdusă reţea de canalizare într-un singur sat, chiar aici, în centru, unde se află şi primăria amplasată. În ce priveşte extinderea alimentării reţelei de apă potabilă, suntem ceva mai optimişti. Dacă am reuşit în doar patru ani să o introducem în opt sate, cred că vom rezolva acest neajuns în celelalte cinci mult mai repede, dar şi în funcţie de cât de repede vom obţine finanţarea. În următoarea şedinţă de consiliu local vom promova un proiect de hotărâre prin care să accesăm măsura 7.2.2. pentru finanţarea proiectelor de infrastructură pe apă şi canalizare”, ne-a declarat Gheorghe Dumbravă.
“Vrem să depunem proiectul pentru canalizare la finanţare pe fonduri de mediu. Completarea dosarului decurge destul de anevoios pentru că sunt necesare o groază de avize şi autorizaţii de funcţionare în special pentru staţia de epurare” - Gheorghe DUMBRAVĂ, primarul comunei Stoeneşti.
Acuză în continuare deciziile arbitrare ale ADI Apa Vâlcea
Primarul se arată în continuare contrariat de motivul pentru care proiectul de extindere a alimentării cu apă şi de introducere a canalizării în Stoeneşti a fost eliminat din Master-Planul pe apă şi canal la nivel judeţean. Iniţial, comuna Stoeneşti fusese prinsă în planul de investiţii cu suma totală de 4,98 de milioane de euro, din care 1,3 pentru extinderea reţelei de apă şi restul pentru introducerea canalizării. “În cadrul ultimei şedinţe a ADI Apa, domnul Robert Schell (primarul oraşului Brezoi, preşedintele asociaţiei – n.r.) mi-a explicat că am fi depăşit costul de 1.000 de euro/locuitor în documentaţia pe care am elaborat-o. Eu nu ştiu cum au făcut ei calculele, pentru că pe noi, la primărie, nu ne-a întrebat nimeni. În aproape toate satele, în special cele cinci care încă nu dispun de reţea de alimentare cu apă, avem casă lângă casă, iar o reţea de aproximativ 18 km lungime deserveşte peste 3.000 de locuitori. La alte comune, cum ar fi vecinii din Bărbăteşti, calculele observ că au avut la bază criterii diferite, pentru că acolo reţeaua lor, realizată integral, alimentează puţin peste 2.000 de locuitori”, a mai subliniat Gheorghe Dumbravă.