Actualitate

Autostrada Sibiu-Piteşti, trasată pe Valea Oltului?

Deşi nu este confirmat oficial, traseul celei mai aşteptate şosele de mare viteză din România ar putea urma cursul râului Olt, de la Călimăneşti spre Racoviţa şi apoi Boiţa

După nu mai puţin de şase variante prezentate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), plus alte câteva zeci de sugestii ale specialiştilor şi participanţilor la trafic din toată ţara, Compania de Drumuri pare să se fi hotărât asupra viitorului traseu pe care îl va avea autostrada Sibiu - Piteşti. Deşi nu este confirmat oficial, acesta ar putea fi următorul: capătul Autostrăzii A1 (Bucureşti-Piteşti) - Curtea de Argeş - Tigveni (intersecţia cu DJ 678A - drumul judeţean leagă în prezent localitatea Curtea de Argeş de oraşul Râmnicu Vâlcea) – Văleni - Călimăneşti (traseu care va lega şi Râmnicu Vâlcea la autostradă) - Racoviţa - Boiţa – Veştem - centura Sibiului. Oficialii CNADNR au avut stabilit o treime din traseul viitoarei autostrăzi încă din luna mai a acestui an, respectiv 47 de kilometri de şosea rapidă, adică tronsoanele Piteşti – Curtea de Argeş şi Sibiu-Boiţa, rămânând să aleagă şi varianta potrivită pentru porţiunea dintre Curtea de Argeş şi Boiţa. Au fost vehiculate două variante: una de 74 de kilometri şi alta de 78 de kilometri. La începutul acestei luni, s-a mai stabilit încă o porţiune de 18 kilometri din această autostradă. Astfel, de la Bârseşti (Tigveni), aceasta urcă spre Sălătrucu, oprindu-se în satul Văleni, pe Valea Topologului, la poalele munţilor Făgăraş. Deşi nu este confirmat oficial, se pare că, de la Văleni, traseul autostrăzii coteşte către Vest, pentru a fi construite două tuneluri, după care se intră pe Valea Oltului, la Călimăneşti, traseu care va lega şi Râmnicu Vâlcea la autostradă. De aici, traseul urmează Valea Oltului şi, după cum arată planurile, varianta va fi una spectaculoasă, cu mai multe tuneluri cu benzi de trafic monodirecţional şi aproape 120 de poduri şi viaducte. O altă variantă luată în calcul este însă şi cea prezentată de un director de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova şi care coincide cu un proiect pentru acest segment de drum trasat de specialiştii din vremea regimului lui Nicolae Ceauşescu. Plecând de la Sibiu, această nouă variantă ajunge la Câineni, însă nu coboară pe Valea Oltului, ci merge spre Grebleşti, pe Valea Boia, spre Boişoara, pe la nordul satului Podeni şi al satului Mlăceni, spre Valea Topologului. Reprezentanţii Direcţiei Regionale Craiova spun că astfel traseul s-ar reduce cu aproximativ 10 kilometri faţă de varianta 1 a CNADNR, fără să mai fie nevoie de 3 tunele şi un pod peste râul Olt, ci doar de un tunel în zona de după satul Mlăceni, spre Sălătrucu. Acest drum a fost folosit şi de armata română în Primul Război Mondial.

Compania de Drumuri a achitat luna aceasta şi primii bani pentru revizuirea studiului de fezabilitate al autostrăzii Piteşti-Sibiu. E vorba despre 3,35 milioane lei, conform informaţiilor de pe forum.peundemerg.ro., pe care Compania i-a achitat Asocierii Spea Engineering SA Roma Italia Sucursala Bucureşti-TecnicConsulting Engineering România, care a câştigat în vara anului trecut contractul pentru revizuirea/actualizarea studiului. Valoarea iniţială a acestui contract a fost de 29 milioane lei fără TVA. Oficialii CNADNR au suplimentat şi utilajele pentru grăbirea realizării studiilor geotehnice pe sectoarele de drum Sibiu-Boiţa şi Piteşti-Curtea de Argeş pentru ca până la finalul acestei luni să fie finalizate aceste studii. Ulterior, pe baza lor şi a altor analize - de cost, de trafic, hidrologice, topografice etc, să fie finalizat şi studiul de fezabilitate final pentru această autostradă. Acesta ar trebui finalizat până la finele acestui an.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...