Special

Urgenţele medicale, la voia sorţii în Băile Olăneşti

În staţiune nu există un serviciu medical de urgenţă, cazurile medicale extreme fiind preluate de Ambulanţa Râmnicu Vâlcea în 20 de minute de la anunţare

Staţiune balneară, cu specific în tratarea afecţiunilor respiratorii şi cardiovasculare, frecventată, în special, de persoanele de vârsta a treia, fără asistenţă medicală de urgenţă. Se întâmplă la Băile Olăneşti, unde turiştii care au probleme medicale de urgenţă trebuie să aştepte cel puţin 20 de minute pentru a veni o ambulanţă să îi transporte la cel mai apropiat spital, cel din Râmnicu Vâlcea.

“Dacă cuiva îi vine rău şi are nevoie de asistenţă medicală de urgenţă, se sună la 112, la Ambulanţă, şi vine salvarea de la Rm. Vâlcea. Au fost mai multe situaţii când ambulanţa a ajuns prea târziu în Olăneşti” - Sorin Vasilache, primar Băile Olăneşti.

Autorităţile din Băile Olăneşti, staţiune de interes naţional şi vizitată lunar de numeroşi turişti, mare parte pensionari, susţin că au făcut numeroase solicitări pentru înfiinţarea unei staţii de ambulanţă în oraş, cel puţin în perioadele aglomerate, însă, deocamdată, nu au primit niciun răspuns în acest sens. “Dacă cuiva îi vine rău şi are nevoie de asistenţă medicală de urgenţă, se sună la 112, la Ambulanţă, şi vine salvarea de la Rm. Vâlcea. Problema este că, dacă salvarea ajunge când nu se mai poate face nimic, este o tragedie. Şi au fost mai multe situaţii când ambulanţa a ajuns prea târziu în Olăneşti. Există în staţiune camere de gardă, în special la nivelul unităţilor hoteliere, însă ele deservesc doar turiştii care sunt cazaţi în acestea. Nu pot să se deplaseze pe străzi, acolo unde practic s.a întâmplat necazul. Fac astfel apel tuturor factorilor de răspundere, din Ministerul Sănătăţii, Casa de Asigurări de Sănătate, pentru a găsi o soluţie în vederea asigurării cel puţin a unei ambulanţe care să fie permanent în staţiune pe perioada sezonului de vară, atunci când sunt foarte mulţi turişti şi când cazurile în care apar aceste probleme de sănătate sunt mult mai numeroase”, a afirmat Sorin Vasilache, primar Băile Olăneşti. Cei mai afectaţi de situaţie sunt turiştii, care susţin că viaţa le este pusă în pericol de lipsa unui serviciu de urgenţă. Parctic, dacă au probleme, ei trebuie să aştepte cel puţin 20 de minute după salvarea de la Râmnicu Vâlcea pentru că în staţiune există o singură asistentă care asigură permanenţa după ora 20.00, iar cei cinci medici balneologi nu pot face medicină de urgenţă. „23 de kilometri, până la Râmnicu Vâlcea, nu sunt aşa de mulţi, dar gândesc că totuşi un serviciu de urgenţă în staţiune ar trebui, atât pentru turişti, dar şi pentru locuitorii oraşului. Vin aici oameni suferinzi, care vin să se trateze şi care ar putea să aibă surprize neplăcute, să dea în colaps. Dacă nu ai la cine să apelezi... până la Râmnicu Vâlcea poţi şi muri, şi învia încă o dată...”, spune un turist. Staţiunea Băile Olăneşti este una dintre cele mai solicitate staţiuni din ţară. Numărul turiştilor se ridică la zeci de mii anual, peste trei sferturi dintre ei fiind vârstnici, cu nenumărate probleme de sănătate.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...