Pe Scurt

O bătrână din comuna Milcoiu supravieţuieşte cu 7 lei pe lună

Gabriel Andreescu, directorul Casei de Pensii Vâlcea, susţine că văduva nu poate beneficia de alţi bani din partea statului, pentru că nu a contribuit

Deşi pare incredibil, o bâtrână de 80 de ani din comuna Milcoiu, judeţul Vâlcea, are un venit lunar de 7 lei, indemnizaţie de urmaş după soţ. Acesta a murit de câţiva ani şi de atunci bătrâna se zbate să trăiască cu cei câţiva bănuţi care i-au rămas de la el, bănuţi care îi ajung să îşi cumpere pâine pentru cel mult o săptămână pe lună.

Aurica Popescu împlineşte anul acesta 80 de ani şi pentru ea fiecare secundă din viaţă e o continuă luptă pentru supravieţuire. Femeia e văduvă de 10 ani şi aproape singură pe lume. Nu mai are decât sprijinul ginerelui, care îi mai duce câte ceva de mâncare. Multe alimente, la îndemâna oricui, îi sunt însă străine bătrânei din Milcoiu. “Nu am ce să iau cu 7 lei. Iau pâine de 90 de bani pentru şapte zile. După aia, îmi aduce băiatul, ginerele meu. Dacă nu ar fi el, aş fi murit de mult, că la altul nu mă duc să cer”, spune bătrâna, cu lacrimi în ochi. “Ce să iei cu şapte lei? Şapte lei e biletul pentru un drum până la Vâlcea şi, gata, s-au terminat banii”, o completează ginerele. Cu indemnizaţia de urmaş de şapte lei, bătrâna nu-şi permite să cumpere mai nimic. E la mila rudelor. Se mai descurcă cu ceea ce produce singură prin gospodărie. Împovărată de ani şi de boli, bătrâna nu mai poate însă munci mult. “Am fost zilele trecute cu nepotul la Râmnic. M-a dus la doctoră să-mi iau medicamente. A dat trei milioane pe medicamente, pensia mea pe trei ani. Cred că mai mult, că nu se strâng în trei ani atâţia bani”, adaugă bătrâna.

Nici până să i se stingă bărbatul, femeia nu a trăit bine. Bărbatul a avut o pensie de 14 lei pe lună pentru că a lucrat la câmp pe vremea când era militar, dar măcar erau împreună. Acum bătrâna nu mai are nimic. Şi-ar dori o pensie mai mare, dar şansele să obţină una sunt foarte mici. “Este o indemnizaţie după urma soţului, care a avut o indemnizaţie pentru timpul petrecut în armată la munci forţate. Ne-am interesat şi nu are altă pensie. Deci, cu alte cuvinte, nu a muncit”, a precizat Gabriel Andreescu, directorul Casei de Pensii Vâlcea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...