Mai mulţi pensionari şi disponibilizaţi ai Oltchim au fost aruncaţi în stradă de către societatea pentru care au lucrat toată viaţa. Peste 30 de familii ale foştilor angajaţi ai combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea au fost înştiinţate că trebuie să evacueze, în cel mult două săptămâni, locuinţele pe care le ocupă cu chirie într-un bloc al companiei.
Doamna Nadia a lucrat mai bine de trei decenii la combinatul chimic. A plecat de acolo în urmă cu şase ani, după ce a aflat că are cancer. Tratamentele costisitoare pentru boală au împiedicat-o să strângă bani pentru a-şi cupăra o locuinţă proprie, aşa că a fost nevoită să locuiască cu cei doi copii într-o locuinţă închiriată de la Oltchim. De fapt, o cameră cu o baie mică, bucătăria fiind la comun. De câteva zile, a aflat însă că trebuie să plece de acolo, deoarece i-a expirat contractul de închiriere şi conducerea societăţii nu vrea să îl mai reînnoiască. „De şase ani mă tratez lună de lună. Nu am scăpat niciodată de tratamente. Am două transplante la activ şi acum, după chimioterapie, voi mai face un nou transplant cu celule stem. Aici locuiesc din 1992, după ce am divorţat. Stau cu cei doi copii. Am făcut îmbunătăţiri camerei, pentru că dumnealor nu şi-au respectat obligaţiile contractuale şi nu au făcut nimic. Nu au dat măcar cu o vopsea, nu au înlocuit nici măcar o baterie, o ţeavă, Totul s-a făcut de către locatari... Dar nu avem ce face. Am primit somaţia şi, deocamdată, aştept să vedem ce vor face dumnealor. Nu am altă soluţie, dar puteau să ne spună de la început, când ne-am pensionat, că ne ia acest drept şi ne căutam de atunci locuinţă...”, spune femeia.
În aceeaşi situaţie ca a doamnei Nadia se află alte 30 de familii care locuiesc în acelaşi imobil. Pensionari şi disponibilizaţi ai societăţii în 2013, oamenii au fost anunţaţi că de la 1 august nu mai au voie să intre în camerele pe care le-au închiriat. Mulţi sunt disperaţi pentru că nu au unde să se ducă. „Ne-au dat somaţie să părăsim camerele, dar noi nu avem unde să ne ducem pentru că aici au venit oamenii care au avut probleme, divorţaţi, bolnavi, care nu au posibilităţi materiale să îşi cumpere sau să plătească o chirie mare pentru o locuinţă. Nu aveam decât să ieşim în stradă şi să ne dăm foc pentru că nu avem altă soluţie”, spune o altă locatară.
În sprijinul acestor familii s-a arătat dispusă să intervină conducerea administraţiei municipiului Râmnicu Vâlcea, care a promis că va încerca să găsească o soluţie pentru ca oamenii să nu rămână pe drumuri. „Sunt o sută şi ceva de familii care vor fi scoase în stradă. Nu putem să stăm cu mâinile în sân. Am discutat şi cu cei din Consiliul Judeţean să găsim o soluţie, să cerem cel puţin un răgaz de la punerea în aplicare a somaţiei pentru ca aceşti oameni să nu fie lăsaţi pe drumuri după o viaţă de muncă. Trebuie luată o decizie urgentă, vom discuta şi cu firma care se ocupă de valorificarea bunurilor Oltchim pentru ca aceste familii să nu ajungă în stradă”, a precizat primarul Mircia Gutău.
Societatea Oltchim deţine trei imobile de locuinţe în municipiul Râmnicu Vâlcea. În cazul a două dintre ele, chiriaşii au avut posibilitatea să cumpere garsonierele. În blocul rămas în administrarea societăţii locuiesc peste 100 de familii ale celor care au lucrat sau încă lucrează la Oltchim. Pe lângă cele 31 de familii de chiriaşi evacuaţi acum, altor 80 le va expira contractul de închiriere în această toamnă şi vor fi nevoiţi să se mute.
Actualitate
19.07.2016
Pensionarii Oltchim, evacuaţi din blocul de locuinţe de serviciu al societăţii
Locatarii imobilului administrat de combinatul chimic care nu mai lucrează pentru sociatate au fost somaţi să părăsească până la 1 august locuinţele închiriate
20.07.2016 - 23:44 Ar trebui ca aceste locuinte sa fie cumparate de municipalitate, acesti oameni urmand a locui mai deprte si a plati chiria catre municipalitate.
Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)
< înapoiînainte >