Actualitate

Faurecia a devenit neatractivă pentru vâlcenii în căutarea unui loc de muncă decent

Concernul francez anunţă deschiderea a încă unei secţii la Budeşti şi promite asigurarea transportului gratuit pentru angajaţi din orice localitate a judeţului

Faurecia intenţionează să inaugureze, în toamna acestui an, încă o secţie la fabrica deschisă recent în comuna vâlceană Budeşti, una de croitorie în piele. Aşa explică Ion Vlădulescu, primarul comunei vecine cu Râmnicul, reticenţa conducerii române a fabricii concernului francez în a relaţiona corect cu publicul pe tema recentelor tensiuni înregistrate de societate în raport cu câteva sute de foşti şi actuali angajaţi. Între timp, reprezentanţii fabricii ne-au refuzat dialogul, fără complexe legate măcar de politeţea formală, deşi iniţial s-au arătat dispuşi să comunice prin intermediul presei pe marginea cazului social generat chiar în curtea lor. Un lucru tot au obţinut angajaţii societăţii în urma articolelor publicate de “Săptămâna în Oltenia”, semn că factorii de decizie angajaţi de investitorul francez îşi recunosc fie şi parţial vina în privinţa nemulţumirilor. De la 1 august, societatea va asigura sau deconta transportul oricărui angajat cu domiciliul în oricare localitate a judeţului.

Prin vocea primarului din Budeşti, compania promite acum şi transport gratuit

Edilul din Budeşti recunoaşte că s-a lovit şi el de lipsa de disponibilitate la dialog a celor de la Faurecia în momentul în care a încercat să se intereseze de soarta locuitorilor din comună care şi-au pus speranţele într-un loc de muncă decent remunerat la francezi. “Cred că cei de la Faurecia respectă o politică dictată la nivel de grup, nu este o atitudine practicată strict la Vâlcea. Am încercat şi eu să aflu care sunt motivele pentru care grupuri de câte douăzeci sau şi mai mulţi locuitori ai comunei au renunţat la locurile de muncă, mi-au explicat doar că nu este nicio problemă, pentru că, săptămânal, alte câteva zeci îi înlocuiesc în urma prezentării la interviurile de angajare. Au deja acum angajaţi la Budeşti aproximativ 1.100 de persoane şi, conform planurilor iniţiale, trebuie să ajungă la o cifră de personal situată undeva între 1.600 şi 1.800 de salariaţi, din ce am reţinut. În toamnă, trebuie să deschidă încă o secţie de croitorie în piele şi cred că acolo nu va mai putea fi vorba despre fluctuaţii de personal, pentru că va fi nevoie de unul calificat şi foarte competent. De la 1 iulie m-au asigurat că vor suporta contravaloarea transportului lunar sau vor asigura direct transportul pentru persoane din oricare localitate a judeţului care lucrează la ei, ceea ce mi se pare o facilitate în plus destul de serioasă acordată celor care muncesc acolo”, ne-a declarat Ion Vlădulescu.

Conducerea română de la Faurecia, comunicare la mişto şi cu presa

Potrivit afirmaţiilor edilului din Budeşti, Faurecia nu beneficiază de cine ştie ce facilităţi din partea administraţiei publice locale şi va contribui cu sume substanţiale, constând în impozit pe terenuri şi clădiri, la bugetul comunei. “Până acum, noi, Primăria şi Consiliul Local Budeşti, nu am ajutat decât prin asfaltarea drumului, care a fost tot al lor şi ne-a fost donat. Mai avem de introdus şi canalizarea, lucrările întârziind din motive obiective, vă asigur. În proxima şedinţă de consiliu vom introduce şi acest proiect. Oricum, drumul respectiv deserveşte şi alţi agenţi economici din zonă, nu este un acces asigurat strict Faurecia”, a mai explicat Ion Vlădulescu.

În urmă cu mai bine de două săptămâni, ne-am prezentat la sediul fabricii din Budeşti. Deşi ştiam sigur că directorul Bucur era prezent la serviciu, conducând cu doar câteva minute înaintea sosirii noastre o şedinţă, am fost asiguraţi de o domnişoară de la recepţia biroului său că el nu este în localitate şi am fost rugaţi să revenim pentru un dialog, cu un telefon dat în prealabil pentru stabilirea zilei şi orei. La numai câteva zile distanţă, aceeaşi domnişoară ne-a recitat telefonic un scurt discurs învăţat pe de rost, pe care îl redăm textual în continuare:

Angajată Faurecia: - Nu este disponibil, din păcate, domnul Bucur.
Reporter: - Azi, mâine, sau deloc?
A.F.: - Nu este disponibil şi Faurecia Râmnicu Vâlcea (?!) nici nu este mandatată să discute cu presa.
R.: - Atunci, cu cine trebuie să iau legătura de la Faurecia?
A.F.: - Cu nimeni nu trebuie să luaţi legătura, în continuare. Nu suntem mandataţi să discutăm cu dumneavoastră. Cu presa!

Conspiraţie locală pentru menţinerea mediei salariale la minimul pe economie?

Zilele trecute, economica.net a prezentat o hartă (vezi foto) a salariilor medii înregistrate în fiecare judeţ. Conform acestui clasament realizat pe baza raportărilor oficiale, Vâlcea ocupă penultimul loc, cu 1.486 lei, la mică distanţă de Harghita (1.415). Potrivit aceluiaşi studiu, celelalte judeţe din Oltenia înregistrează salarii medii de 1.677 de lei (Mehedinţi), 1.803 (Dolj), 1.859 (Olt), Gorjul atingând, datorită CE Oltenia, chiar cifra de 2.083 lei.
În ultimele două luni, peste 200 de angajaţi ai Faurecia Budeşti au demisionat, la un moment dat 150 de salariaţi renunţând la contract aproape simultan. Ei au acuzat condiţiile grele de muncă, în special la secţia Coasere şi faptul că angajatorii i-au păcălit, promiţându-le, la angajare, venituri lunare decente şi primind în schimb un contract pe minimul pe economie (1.250 de lei de persoană). Conform înţelegerilor, ei ar mai fi trebuit să încaseze şi bonusuri, dar mulţi susţin că supervizorii români angajaţi (mulţi pe pile, potrivit contestatarilor) de concernul francez le-a căutat nod în papură pentru a nu le achita sumele cuvenite. Tot ei mai susţin că, pe fluturaşii primiţi la sfârşit de lună, le-ar fi apărut totuşi impozite reţinute pentru sumele bonus pe care, în realitate, nu le-au încasat.
Toate aceste detalii le vom pune la dispoziţia instituţiilor de control ale Statului Român.

Citeşte pe acelaşi subiect:
http://saptamana.net/articol/10147-tensiunile-continua-la-sectia-faurecia-de-la-budesti
http://saptamana.net/articol/10070-investitie-in-pericol-demisii-in-masa-la-faurecia

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

10.08.2016 - 12:01Angajat faurecia:EI nu asigura transport gratuit oamenilor care stau in oras, dar sa asigure gratis oamenilor care vin din orice comuna din judet ?? Astia vorbesc doar ca sa vina lumea si dupa isi bat joc de ei!

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...