Administraţia Parcului Naţional (APN) Cozia şi-a dat acordul pentru oricare dintre variantele de autostradă care ar urma să treacă prin zonă, a declarat luni, 11 iulie, directorul APN Cozia, Pavel Prundurel.
“Ar fi fost o anomalie să ne opunem unui astfel de obiectiv de infrastructură vital pentru economia judeţului Vâlcea şi a României. Dar evident că dorim un studiu de fezabilitate foarte bine făcut în teren şi chiar am vorbit cu experţii care vor veni aici în două săptămâni şi vor face la faţa locului analize. Adică vom căuta cele mai bune soluţii, astfel încât impactul asupra mediului, asupra ecosistemului să fie cât mai mic. Din fericire, construcţia, aici, prevede fie viaducte, fie tunele, astfel încât rămân de la sine culoare de migraţie pentru animalele sălbatice şi se evită cosangvinizarea. În concluzie, ne-am dat acordul pentru oricare din cele două variante de autostradă care ar urma să treacă prin Parcul Naţional Cozia”, a declarat Prundurel.
Potrivit proiectelor celor două variante aflate în discuţie în cazul autostrăzii Sibiu – Piteşti, ambele ar urma să treacă pe la marginea Parcului Naţional Cozia, pe ruta Văleni (Argeş) – Câineni (Vâlcea). Autorităţile pun la punct ultimele detalii în privinţa traseului austostrăzii Sibiu-Piteşti. Una dintre variante presupune construirea a peste o sută de poduri şi viaducte şi a şapte tuneluri. Se mai ia în calcul un traseu mai prietenos cu mediul, dar care ar fi mai lung cu aproximativ trei kilometri. Decizia va fi luată în cel mult o lună.
Dacă se va alege varianta de traseu mai scurtă, vor trebui construite 90 de poduri şi viaducte şi 7 tuneluri cu o lungime totală de 6,5 kilometri. Cel mai lung va fi cel din zona Poiana. Va avea aproape 1,7 kilometri.
Ambele variante principale agreate traversează două arii protejate
“Ar fi fost o anomalie să ne opunem unui astfel de obiectiv de infrastructură vital pentru economia judeţului Vâlcea şi a României. Dar evident că dorim un studiu de fezabilitate foarte bine făcut în teren şi chiar am vorbit cu experţii care vor veni aici în două săptămâni şi vor face la faţa locului analize. Adică vom căuta cele mai bune soluţii, astfel încât impactul asupra mediului, asupra ecosistemului să fie cât mai mic” - Pavel Prundurel, directorul Administraţia Parcului Naţional (APN) Cozia.
Traseul mai lung, în loc să urmeze cursul Oltului, face o buclă spre Grebleşti, judeţul Vâlcea. Activiştii de mediu spun că are cel mai mic impact asupra Parcului Naţional Cozia.
“Acolo deja sunt propuse nişte ecoducte şi sperăm ca ele să nu fie amplasate unde avem o zonă critică pentru deplasarea animalelor, vorbim în principal de urs, lup, râs. Ambele intersectează şi alte arii protejate, practic trec prin Munţii Făgăraş, sit Natura 2000, şi pe lângă alt sit, Natura 2000 Frumoasa”, susţine Cristian Remus Papp, reprezentant WWF (World Wide Fund for Nature) România.
Primarii din localităţile aflate pe traseul autostrăzii spun că au mai găsit o problemă, cea a alunecărilor. “Sunt ceva alunecări de teren în zona satelor Pripoare şi Poiana, dar cu mult mai puţine decât s-au întâlnit pe celelalte variante”, precizează primarul comunei Perişani, Ion Sandu.
“Ai nevoie să ştii foarte bine pe ce teren construieşti, care sunt problemele de mediu, care sunt problemele de ordin social, toată partea de exproprieri. Şansele să avem probleme în timpul execuţiei dacă SF-ul nu este făcut cum trebuie sunt foarte, foarte mari”, declară şi Ionuţ Ciurea, vicepreşedintele Asociaţiei Pro Infrastructură.
Conducerea CNADNR susţine că în 2021 va fi gata întreaga autostradă, investiţie a cărei valoare totală este estimată la 1,6 miliarde de euro.