Luni, 11 iulie, la Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea s-au întâlnit, la invitaţia preşedintelui Constantin Rădulescu (PSD), reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), Inspectoratului Judeţean de Poliţie - Serviciul Poliţiei Rutiere (IJP - SPR) şi cei ai societăţii care execută activităţi de reparaţie şi întreţinere pe Drumul European E81 (Strabag). Iniţiativa a urmărit găsirea, în condiţiile legii, din partea tututor factorilor de decizie, a unor soluţii (printre care mutarea pe timpul nopţii a lucrărilor) care să ducă la fluidizarea traficului pe durata sezonului estival şi să preîntâmpine apariţia de evenimente rutiere. Greu de înţeles de ce, chiar şi din perspectiva politicianistă, ea nu a rămas netaxată de preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, care a comparat atitudinea proaspăt alesului şef al CJ cu una a unui fost prim-secretar de partid la judeţ de pe vremea orânduirii socialiste.
Buican: “Abuz de putere şi minciună a preşedintelui CJ Vâlcea”
“Îi atragem public atenţia domnului Constantin Rădulescu că nu este prim-secretar de judeţ, aşa cum probabil a fost crescut politic să creadă, şi nu poate chema la ordine directorii unor structuri ce nu sunt în subordinea Consiliului Judeţean. Pentru a vedea exact care îi sunt atribuţiile, îi recomandăm domnului Rădulescu un studiu aprofundat asupra următoarelor materiale: legea Administraţiei Publice Locale nr. 215/2001 cu modificările şi completările ulterioare şi Legea nr. 393/2004 privind Statutul Aleşilor Locali, actualizată, cu modificările şi completările ulterioare. Modalitatea prin care domnul Constantin Rădulescu înţelege să îşi exercite atribuţiunile în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean este una abuzivă, ce ne aduce aminte de perioade de tristă amintire şi care nu poate aduce dezvoltarea judeţului Vâlcea. Solicităm public reprezentantului Guvernului în teritoriu, domnului Prefect Radu Renga, să îşi exercite funcţia cu obiectivitate, responsabilitate şi legalitate şi să nu permită abuzuri de putere precum cel pus la cale de domnul Constantin Rădulescu. Dacă doreşte cu adevărat binele acestui judeţ, îi sugerăm domnului Constantin Rădulescu să lase ambuteiajele rutiere de pe DN-uri în seama Poliţiei şi a structurilor abilitate, să lase deoparte ideile de a transforma unii dintre groparii Vâlcii în cetăţeni de onoare şi să se apuce de administraţie, conform fişei postului. Vâlcea are nevoie de profesionalism şi viziune şi nu de un nou preşedinte de CJ comunist, ahtiat după cultul personalităţii”, susţine Buican într-un comunicat remis presei.
"Reamintesc domnilor liberali, care se pare ca nu vor să înţeleagă, că ne-am facut doar datoria de gazde a unei întâlniri, iar a fi preocupat de problemele cetăţenilor nu te transformă într-un «prim-secretar de judeţ». Oare ar trebui ca un preşedinte de Consiliu Judeţean să asiste nepăsător la problemele judeţului, doar pentru a-i fi pe plac unui preşedinte de partid?! Să înţelegem că liberalii au probleme în a accepta că se poate lucra doar pentru oameni şi în interesul lor şi se ascund în spatele unor formulări jignitoare de genul «preşedinte de CJ comunist», «ahtiat după cultul personalităţii» etc.?!", Constantin RĂDULESCU, preşedintele CJ Vâlcea
Rădulescu: “Voi rămâne interesat şi complet dedicat rezolvării problemelor judeţului!”
“În data de 11 iulie 2016 am invitat şi am fost onorat să fiu gazda unei întâlniri în care participanţii au discutat, în condiţiile legii, despre identificarea unor soluţii pentru fluidizarea traficului pe Drumul European E81, întâlnire ce a avut drept scop găsirea unei soluţii în interesul locuitorilor judeţului. Reamintesc domnilor liberali, care se pare că nu vor să înţeleagă, că ne-am făcut doar datoria de gazde a unei întâlniri, iar a fi preocupat de problemele cetăţenilor nu te transformă într-un «prim-secretar de judeţ», aşa cum, în mod voit tendenţios, se sugerează în comunicatul respectiv. Eşafodajul argumentelor liberale are puternic de suferit pentru că, fără a cunoaşte adevărul, aceştia fac trimitere la o pretinsă chemare la ordin a directorilor unor structuri ce nu sunt în subordinea Consiliului Judeţean. Se pune însă o legitimă întrebare. Oare ar trebui ca un preşedinte de consiliu judeţean să asiste nepăsător la problemele judeţului, doar pentru a-i fi pe plac unui preşedinte de partid?! Să înţelegem că liberalii au probleme în a accepta că se poate lucra doar pentru oameni şi în interesul lor şi se ascund în spatele unor formulări jignitoare de genul «preşedinte de CJ comunist», «ahtiat după cultul personalităţii» etc.?!
Chiar şi în aceste condiţii, am militat şi militez pentru un dialog politic civilizat, indiferent de atacurile la persoană ale liberalilor.
Liberalii ar trebui să părăsească logica atacului la persoană şi a discursurilor sforăitoare şi demagogice şi să nu uite o realitate: «timp de aproximativ doi ani, au fost la conducerea administrativă a judeţului şi au avut posibilitatea să îşi manifeste din plin viziunea şi profesionalismul».
Îi asigur pe vâlceni că noua conducere a Consiliului Judeţean este preocupată şi dedicată să rezolve multitudinea de probleme pe care liberalii au lasat-o în urmă şi despre care vom vorbi în perioada următoare.
Vreau, de asemenea, să le reamintesc liberalilor că nu le face deloc onoare folosirea unor expresii gen “groparul Vâlcii”, la adresa fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, regretatul Ion Cîlea, şi opinăm că mai normal ar fi să meargă la mormântul acestuia şi cu pioşenie să îi aprindă o lumânare, pentru că nu trebuie să uite că demnităţile pe care le-au obţinut liberalii se datorează într-o importantă măsură şi eforturilor lui Ion Cîlea din vremea existenţei USL-ului”, parează şi dă replica Rădulescu, tot prin intermediul unui comunicat de presă.
Două concluzii. Pe de o parte, liberalii au cam rămas “fără obiectul muncii”, “asediul” reluat de Buican strict asupra instituţiei de preşedinte al CJ dovedind că încă nu a digerat insuccesul de la locale. De cealaltă parte, şeful PSD şi al CJ Vâlcea nu pare prea afectat de înţepăturile politice care-l vizează direct, încă un semn că ambele formaţiuni şi-au atins, în mare, principalul obiectiv de etapă, controlul eşichierului politic pe ambele laturi.