Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea a aprobat, în şedinţa extraordinară de marţi, 12 iulie, efectuarea în regim de urgenţă a lucrărilor de întreţinere a culoarelor de siguranţă a liniilor electrice aeriene (LEA) 400 kV Ţânţăreni- Sibiu şi (LEA) 220 kv Lotru- Sibiu, de pe raza localităţii Boişoara din judeţul Vâlcea, în vederea asigurării funcţionării şi exploatării normale a acestora şi pentru prevenirea deranjamentelor, avariilor sau accidentelor.
Potrivit comunicatului remis presei de instituţia Prefectului judeţului Vâlcea, prin purtătorul de cuvânt, lucrările de întreţinere vor fi efectuate prin grija S.C. TRANSELECTRICA S.A. - Sucursala de Transport Sibiu, cu respectarea prevederilor Legii nr. 46/2008 (codul silvic) republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale Procedurii cadru aprobată prin Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea nr. 25/19.10.2010 şi a altor acte normative cu aplicabilitate în acest domeniu. Reprezentantul Guvernului în teritoriu, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, mai informează că lucrările de întreţinere a culoarelor de siguranţă vor fi efectuate inclusiv în unităţile amenajistice (UA) silvice pentru care s-a dispus suspendarea serviciului cu specific silvic sau au fost emise ordonanţe preşedinţiale de sistare a tăierilor. Prefectul Radu Renga mai precizează că lucrările de întreţinere a culoarelor de siguranţă vor fi efectuate inclusiv în unităţile amenajistice (UA) silvice pentru care s-a dispus suspendarea serviciului cu specific silvic sau au fost emise ordonanţe preşedinţiale de sistare a tăierilor. Totodată, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Boişoara va acorda sprijinul necesar reprezentanţilor S.C. TRANSELECTRICA S.A. – Sucursala de Transport Sibiu în acţiunea de identificare a proprietarilor terenurilor pe care se regăsesc liniile electrice aeriene (LEA) 400 kV Ţânţăreni – Sibiu şi (LEA) 220 kV Lotru – Sibiu.
Panică pe platforma chimică, 150.000 de locuitori afectaţi
Miercuri, 1 iunie a.c., CJSU s-a întrunit tot în şedinţă extraordinară, începând cu ora ora 17.45, determinată de o avarie la sistemul naţional de distribuţie a energiei electrice exact pe liniile de foarte înaltă tensiune (220 kV şi 400 Kv), care a fost remediată abia după mai bine de două ore. O consecinţă a respectivului eveniment a fost întreruperea alimentării staţiilor de transformare din localităţile Râureni şi Stupărei şi implicit întreruperea alimentării cu energie electrică a agenţilor economici de pe platforma chimică vâlceană (S.C. OLTCHIM S.A., S.C. CET GOVORA S.A., CIECH Soda Romania S.A. etc) şi a cca. 150.000 de consumatori din restul judeţului. Nici până în ziua de azi nu au fost comunicate explicit cauzele avariei care au pus în pericol major instalaţiile de pe platforma chimică, subiectul nesuscitând interes, în mod cu totul bizar, presei centrale.