Radu Renga, prefectul judeţului Vâlcea, a avertizat în cea mai recentă şedinţă a Colegiului Prefectural că există riscul declanşării unui nou scandal de proporţii comparabile cu cel cunoscut de acum sub titlul generic “Hexi Pharma” (dezinfectanţii diluaţi ilegal folosiţi în spitale) şi în şcolile vâlcene.
“Autorizarea sanitară a unităţilor şcolare din Vâlcea mi se pare un subiect extrem de interesant, mai ales acum, la începutul vacanţei. În perioada următoare, până la 15 septembrie, trebuie să intrăm în legalitate cu toate şcolile. Nu ştiu ce mă face să cred că în zona asta şcolară s-ar putea ca, în viitor, să fie un subiect de presă la fel de periculos şi amplu cum a fost scandalul Hexi Pharma. Motiv pentru care eu spun să încercăm să fim toţi, începând cu Prefectura şi cu toate instituţiile deconcentrate, pro-activi şi nu reactivi. Adică să nu luăm măsuri după ce se întâmplă ceva. Aceasta este ideea”, a declarat Renga.
Declaraţiile prefectului nu pot fi întâmplătoare, în contextul în care, aşa cum a şi subliniat, în această perioadă clădirile unităţilor de învăţământ de pe raza judeţului sunt supuse dezinsecţiilor şi deratizărilor. Zeci de firme şi firmuliţe mişună de ani de zile în jurul contractelor încredinţate de cele mai multe ori direct de conducerile unităţilor de învăţământ, iar rezultatele serviciilor prestate de ele sunt discutabile. Numai anul şcolar recent încheiat a înregistrat câteva cazuri de infecţii în şcoli vâlcene, care au răzbătut în presă la insistenţele părinţilor unor elevi de a nu permite muşamalizarea lor.
“În perioada următoare, până la 15 septembrie, trebuie să intrăm în legalitate cu toate şcolile. Nu ştiu ce mă face să cred că în zona asta şcolară s-ar putea ca, în viitor, să fie un subiect de presă la fel de periculos şi amplu cum a fost scandalul Hexi Pharma” - Radu Renga, prefectul judeţului Vâlcea.
Bilanţ ruşinos igienei în şcolile vâlcene
Avertismentul înaltului funcţionar este confirmat pe deplin de situaţia la zi a autorizaţiilor din punct de vedere sanitar. Cu aceeaşi ocazie, Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea a făcut public un bilanţ din care reiese că, numai în 2015, 17 din cele 91 de unităţi de învăţământ care au solicitat autorizare nu au respectat condiţiile sanitare. În judeţul Vâlcea funcţionează în total 475 de astfel de unităţi de învăţământ public şi privat, dintre care 229 în mediul urban şi restul în cel rural, în procesul educativ fiind cuprinşi 45.146 copii şi tineri în anul şcolar 2015 – 2016. Din cele 265 de unităţi de învăţământ preşcolar, numai 200 sunt autorizate sanitar, iar din cele 181 de unităţi pentru învăţământ primar şi gimnazial 25 sunt neautorizate. Şi unui liceu îi lipseşte avizul sanitar, potrivit aceleiaşi statistici. Majoritatea deficienţelor vizează neasigurarea aprovizionării cu apă potabilă curentă (50 de cazuri, 36 grădiniţe, 13 şcoli şi un liceu), în timp ce trei grădiniţe şi două şcoli nu sunt dotate cu grupuri sanitare conforme. 22 de grădiniţe şi 8 şcoli nici măcar nu au solicitat avizul ASF până în prezent.