Actualitate

Prelevarea de organe, posibilă şi la Vâlcea

Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea a fost inclus în Programul Naţional de Transplant şi a primit 40 de mii de lei pentru demararea activităţii

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea se pot face prelevări de organe, fiind cea de-a doua unitate spitalicească din Oltenia acreditată în acest sens. Ministerul Sănătăţii a acordat zilele trecute şi fondurile necesare demarării acestei activităţi, astfel că, de acum, Vâlcea intră în rândul marilor spitale din ţară care contribuie la salvarea altor vieţi.

Medicii vâlceni spun că nu îşi doresc să aibă cazuri de pacienţi în moarte cerebrală, dar, dacă vor avea sunt pregătiţi să facă prelevarea de organe şi astfel să contribuie la salvarea altor vieţi. Au personalul necesar, precum şi tot ceea ce trebuie pentru susţinerea în viaţă a potenţialilor donatori de organe aflaţi în moarte cerebrală şi prelevarea de organe. ”Acest centru este important în primul rând pentru a lucra la conştientizarea actului de donare de organe şi, în al doilea rând, a devenit, de aproximativ o săptămână, important şi din punct de vedere financiar. Ministerul Sănătăţii, cu ajutorul Direcţiei de Sănătate Publică, ne-a alocat deja suma de 40 de mii de lei pentru programul de transplant, adică pentru prelevarea de organe de la donatorul aflat în moarte cerebrală. În România, din păcate, încă nu există o cultură în sensul donării de organe. Cei mai mulţi donatori sunt din vestul ţării, însă noi avem convingerea că vom reuşi să-i determinăm şi pe cei din sudul ţării, în principal familiile pacienţilor aflaţi în morte cerebrală, de importanţa acestui gest. Nu ştiu câţi vâlceni şi-au exprimat intenţia de a dona, dar ştiu că sunt mulţi care au beneficiat de transplant şi deci sunt conştienţi de importanţa acestui gest. Sunt medic şi mi-aş dori să nu moară niciun pacient, dar, în situaţia în care vom avea un caz de moarte cerebrală, avem echipă de suport, bine pregătită, care să discute cu familia posibilitatea donării de organe”, a precizat doctorul Dan Ponoran, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea.

O dată cu demararea acestei activităţi, medicii au convingerea că vor reuşi să convingă cât mai multe persoane că acceptând să doneze organele unei rude aflate în moarte cerebrală ajută până la 12 alte persoane să ducă o viaţă mai bună. Şi asta în condiţiile în care în România şi cu precădere în partea de sud a ţării subiectul recoltării de organe de la pacienţii aflaţi în moarte cerebrală este încă unul controversat. Cadrul legal ambiguu, preconcepţiile şi neîncrederea sunt doar câteva dintre motivele care îi împiedică pe români să îşi ajute semenii aflaţi în momente de răscruce, dar pe care unii ar fi dispuşi să le depăşească. “În principiu, e o idee bună. Dacă se pot salva alte vieţi, de ce nu? Dar asta depinde de fiecare persoană, de felul cum gândeşte fiecare. Este discutabilă şi cred că are mai mult legătură cu religia fiecăruia. Mulţi au prejudecata asta că nu e normal să donezi organele. Şi eu m-aş gândi de două ori înainte de a lua o astfel de decizie, dar cred că, în principiu, este o idee bună”, a afirmat un pacient din Vâlcea.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea a primit acreditarea pentru activitatea de prelevare de organe la începutul acestui an şi tot de atunci este înscris şi în Programul Naţional de Transplant.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...