Cei 20 de corespondenţi de război au pornit la Constanţa în aventura vieţii lor. Dacă prima lecţie a fost despre faptul că echipa contează, ce a urmat, l-ar fi pus în dificultate inclusiv pe Chuck Norris! Scufundările, salturile de la înălţime şi ambuscadele insurgenţilor, care au luat cinci jurnalişti ostatici, au fost doar câteva dintre peripeţiile la care au fost supuşi „eroii de sacrificiu 13”. În premieră, ediţia din acest an a fost dedicată unui erou ţintuit într-un scaun cu rotile, după ce s-a întors dintr-o zonă de conflict.
Mai multe unităţi subordonate Statului Major al Forţelor Navale din garnizoanele Constanţa, Mangalia, Babadag, au fost gazda participanţilor la “Cursul pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict”, organizat de Direcţia informare şi relaţii publice a Ministerului Apărării Naţionale, în perioada 20-24 iunie. Pentru acest curs, ajuns la cea de-a 13-a ediţie, au fost selectaţi 20 de reprezentanţi ai mass-media naţională şi regională, care au avut ocazia de a dobândi cunoştinţe teoretice privitoare la procedurile de acreditare şi de lucru ale jurnaliştilor pe timpul operaţiilor militare, riscurile şi regulile de siguranţă şi protecţie în zonele de conflict, aspecte privind securitatea operaţională şi o prezentare a modului de acordare a primului ajutor.
De asemenea, pentru a-şi însuşi partea practică, jurnaliştii au participat la diverse antrenamente ale militarilor Marinei Militare din cadrul Secţiei Scafandri pentru Operaţii Speciale, Centrului 39 Scafandri, Batalionului 307 Infanterie Marină şi Flotilei 56 Fregate, astfel: instrucţie specifică navală şi de scufundare, tehnici de acordare a primului ajutor, tehnici de supravieţuire, cunoaşterea hărţilor, a busolei, a GPS-ului şi lucrul practic cu acestea, şedinţe de trageri demonstrative cu armamentul specific şi exerciţii demonstrative de paraşutare, modul de acţiune în cazul atacului cu dispozitive explozive improvizate, folosirea mijloacelor de protecţie CBRN, trecerea prin suprafeţe de teren incendiate.
“Misiune imprevizibilă” pentru “eroii de sacrificiu 13”
În aventura cu numărul 13, „eroii de sacrificiu” angrenaţi au fost jurnaliştii: Ioana Moldovan, Adina Victoria Călin, Andreea Bajdechi, Mănoiu Cătălina Nicoleta, Daniela Mănuţă, Diana Apahidean, Vasile Căprescu, Florin Dumitru, Kolbay Gabriel, Ioan Lupaşcu, Iulian Cazacu, Ella Moroiu, Ionela Arcanu, Bătinaş Lorin, Laura Georgiana Cioba, Mihuţ Năstăsache, Raluca Grigoriţă, Răzvan Chirnoagă, Ştefan Pană şi Victor Cozmei.
Deşi nu au ştiut nici pe departe ce „instrucţie” îi aşteaptă, cei 20 de participanţi selectaţi pentru această ediţie au fost destul de determinaţi şi pregătiţi să facă faţă tuturor provocărilor pregătite de către militari profesionişti. Intraţi în “zona de conflict”, cei 20 de jurnalişti şi-au primit echipamentul de protecţie, au fost informaţi în legătură cu toate pericolele ce pot apărea de oriunde şi toate riscurile la care se expun în fiecare moment. Din fericire, n-au fost nevoiţi să pună în aplicare tot ceea ce au învăţat la instrucţie sanitară! Prin urmare, jurnaliştii învăţaţi cu pixul şi agenda, au decis să facă o schimbare şi să profite la maxim de această experienţă unică.
Atenţie, jurnalişti la bord!
Cupa jurnalistului la tir
Pe timpul desfăşurării Cursului pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict, dar în afara programului acestuia, a avut loc Cupa jurnalistului la tir.
Rezultatele competiţiei au fost următoarele:
Clasament Masculin
Locul l - Iulian Cazacu - 98/100 (UMP) şi 42/50 (p.m. cal. 7,62)
Locul ll - Victor Cozmei - 97/100 (UMP) şi 41/50 (p.m. cal. 7,62)
Locul III - Vasile Căprescu - 96/100 (UMP) şi 46/50 (p.m. cal. 7,62)
Clasament Feminin
Locul l - Ella Moroiu - 94/100 (UMP) şi 32/50 (p.m. cal. 7,62)
Locul ll - Diana Apahidean - 85/100 (UMP) şi 14/50 (p.m. cal. 7,62)
Locul lll - Daniela Mănuţă - 79/100 (UMP) şi 6/50 (p.m. cal. 7,62)
Dacă prima zi a fost despre acomodare, relaţionare şi acumulare de informaţii teoretice, în ziua a doua, programul a devenit complicat, solicitant şi plin de imprevizibil. Pe scurt, jurnalul zilei secunde s-a rezumat la o insulă, pregătire fizică, scufundări şi deplasarea cu “Fulgerul”. O treabă destul de serioasă pentru majoritatea jurnaliştilor, care au avut impresia până atunci că sunt firi sportive! Nici ziua a treia nu a fost mai puţin palpitantă, pentru că cei 20 de gazetari au avut sarcina de a executa salturi de luptă din vedetă de la 46 km/h. Adică, o ocupaţie mai puţin obişnuită pentru jurnaliştii care zilnic transmit din jungla urbană de asfalt. Prima parte a celei de-a treia zi i-a găsit pe cei 20 de jurnalişti îmbarcaţi la bordul Fregatei 111 Mărăşeşti, unde au avut parte, şi aici, de momente spectaculoase. Au putut urmări un exerciţiu demonstrativ al militarilor din Forţele Navale pentru Operaţii Speciale, care au executat o inserţie în obiectiv, din elicopterul IAR 330 Puma Naval, prin procedeul fast rope şi debarcare în rapel. O demonstraţie curată, perfectă, încărcată de exactitatea unor militari care şi-au dedicat viaţa antrenamentelor de acest gen şi servirii patriei. De asemenea, gazetarii au participat şi la o simulare a unui incendiu la bord şi au îmbrăcat completele de decontaminare.
Pentru că ziua nu se putea încheia cu privitul, cei 20 de jurnalişti curajoşi şi-au continuat aventura în “zona de conflict”.
Cinci jurnalişti au fost luaţi ostatici!
Ulterior, jurnaliştii au ajuns în FOB Visterna, acolo unde au fost instruiţi despre riscurile existente în zonă, modul de comportare pe perioada de staţionare în zona de conflict, respectarea regulilor şi măsurilor de siguranţă şi modurile de acţiune în diferite situaţii care pot apărea. În această zonă exista suspiciunea rezonabilă ca pericolele să apară la orice pas şi în orice moment! După ce li s-au făcut instructajele preliminare ei au ieşit în prima misiune de patrulare. Din păcate, misiunea lor acolo a început cum nu se poate mai prost. Pe timpul executării unei misiuni de patrulă amfibie „team village”, militarii români, însoţiţi de jurnalişti, au fost atacaţi de către insurgenţi. În urma atacului, cinci jurnalişti au fost luaţi ostatici. Din informaţiile pe care le aveam, cei cinci jurnalişti erau supuşi unor interogatorii din partea grupării care a revendicat deja atacul. În acele momente s-a activat celula de criză care planifica eliberarea.
Jurnaliştii, recuperaţi din mâinile insurgenţilor
Militarii din Forţele Navale pentru Operaţii Speciale şi cei din Batalionul de Infanterie Marină au reuşit să planifice, până la cel mai mic detaliu, extracţia jurnaliştilor şi s-au deplasat spre zona în care aveau informaţii că se află aceştia. Din fericire, coordonatele pe care le aveau au fost corecte şi, după un scenariu tactic foarte bine pus la punct, au reuşit să îi elibereze pe cei cinci ostatici. Evacuarea jurnaliştilor şi transportarea lor în bază s-a efectuat pe calea aerului, prin intermediul unui elicopter IAR 330 Puma Naval. În sfârşit, toţi cei 20 de corespondenţi de război se aflau împreună. Militarii români au luat în calcul şi începerea şedinţelor de consiliere psihologică, pentru ca „victimele” să nu sufere de “trauma post conflict”.
Ediţia 13, dedicată unui erou întors din zona de conflict
Cea de-a XIII-a ediţie a Cursului pentru jurnaliştii care transmit din zonele de conflict a fost dedicată, în premieră, unui erou întors dintr-o zona de conflict, Daniel Porumb. Daniel este tetraplegic şi de 9 ani nu s-a mai ridicat din scaunul în care continuă lupta cu viaţa. Anul acesta se pregăteşte pentru admiterea la Facultatea de Drept. Dincolo de spiritul practic al acestei „misiuni”, prin gestul organizatorilor, jurnaliştii au înţeles pe pielea lor ce înseamnă un act de curaj, dar şi determinarea de a lupta pentru viaţă, indiferent care sunt piedicile şi provocările.