Administraţie

Gutău, invalidat pe motiv că nu e reabilitat

Primarul ales al râmnicenilor va depune miercuri, 29 iunie, contestaţie împotriva hotărârii Judecătoriei Râmnicu Vâlcea de a-i invalida mandatul

Judecătoria Râmnicu Vâlcea a făcut luni, 27 iunie, publică motivarea hotărârii prin care a decis să nu valideze mandatul lui Mircia Gutău ca primar al municipiului Râmnicu Vâlcea. Motivul invalidării îl constituie faptul că Mircia Gutău nu apare în cazier că ar fi reabilitat în urma celor două condamnări pentru fapte de corupţie pe care le-a primit fostul primar al Râmnicului şi astfel nu ar fi avut dreptul să fie ales într-o funcţie publică.
În motivarea făcută publică de magistraţii din Râmnicu Vâlcea se precizează că: “Nu există nicio dovadă că infractorul astfel condamnat ar fi fost reabilitat din aceste condamnări. De altfel, având în vedere ultima condamnare, nici nu ar fi putut fi reabilitat având în vedere faptul că ultima condamnare a fost dispusă în anul 2014, iar termenul de reabilitare judecătorească, iar nu de drept, stabilit de lege în cazul de faţă este de 4 ani şi se calculează de la data ultimei condamnări, potrivit art. 166 alin. 1 lit. a din Codul Penal.
În consecinţă, faţă de cele ce preced, interdicţia prevăzută de art. 6 alin. 2 lit. b teza ultimă este activă, astfel încât în cauză nu este îndeplinită condiţia de eligibilitate constând în inexistenţa unei hotărâri definitive prin care s-a aplicat interdicţia exercitării dreptului de a fi ales.
Aşa fiind, în temeiul art. 58 alin. 2 rap. la art. 31 alin. 4 din Legea 215/2001 cu referire la art. 6 alin. 2 lit. b teza ultimă, soluţia care se impune în cauză este cea a invalidării.
Astfel, instanţa urmează a dispune invalidarea alegerii domnului G. M., candidat din partea Partidului Ecologist Român la alegerile locale din 5.06.2016, în funcţia de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, pentru neîndeplinirea condiţiei de eligibilitate constând în inexistenţa unei hotărâri definitive prin care s-a aplicat interdicţia exercitării dreptului de a fi ales”.
Avocatul lui Mircia Gutău, Octavian Fieroiu, a declarat însă că argumentele prezentate de instanţa din Râmnicu Vâlcea pentru invalidarea lui Gutău se bazează doar pe supoziţii şi că vor contesta hotărârea, cel mai probabil miercuri, 29 iunie, urmând să facă apel la Tribunalul Vâlcea împotriva deciziei Judecătoriei. „Apelul este în parte redactat. Urmează să fie definitivată motivarea, după care va fi depus la Judecătorie, care, împreună cu dosarul, va trimite acest apel la instanţa oficială, Tribunalul Vâlcea, care va stabili termen de judecată şi să sperăm că vom avea parte atunci de o judecată corectă”, a precizat avocatul Fieroiu. Cât priveşte motivarea primită de la Judecătorie în cazul hotărârii de a invalida mandatul lui Mircia Gutău, acesta a precizat că, din punctul lui de vedere, este o hotărâre abuzivă. „Motivarea Judecătoriei la o asemenea cauză se întinde pe opt pagini şi poartă foarte multă teoretizare inutilă, speculativă şi unele afirmaţii care frizează chiar absurdul... Eu, documentându-mă, am concluzionat că hotărârea Judecătoriei este flagrant şi esenţial nelegală şi, deci, şansele de reuşită trebuie să fie sută la sută”, a mai precizat avocatul lui Gutău. Mircia Gutău, candidat din partea Partidului Ecologist Român la funcţia de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, a câştigat alegerile din 5 iunie anul curent cu un procent de aproape 45 la sută din sufragii. Fost primar al Râmnicului în perioada 2004-2008 şi 2008-2010, Gutău are două condamnări pentru fapte de corupţie: una în 2010, când a fost condamnat la trei ani şi jumătate închisoare cu executare, după ce a fost acuzat că a pretins 50.000 de euro mită de la un om de afaceri în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, şi cea de-a doua în 2014, când a mai primit doi ani şi jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, dar, după contopirea pedepselor, a rămas în libertate.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...