Administraţie

Freedom House România şi partenerii încheie cu succes proiectul LECA

Iniţiativa co-finanţată de Comisia Europeană, DG-Home Affairs şi Ambasada Olandei a vizat combaterea operaţională a fraudei în achiziţiile publice

În perioada 15-17 iunie a avut loc cel de-al şaselea (ultimul) seminar de formare din cadrul proiectului Law, Economy, Competition and Administration (LECA) – Developing a Multidisciplinary Approach in the Fight against Public Procuremen Criminality (Legislaţie, Economie, Competiţie şi Administraţie – Dezvoltarea unei abordări multidisciplinare în combaterea fraudei în achiziţiile publice). Iniţiativa evidenţiază nevoia de combatere a fraudei în achiziţii, cu accent pe înţelegerea vulnerabilităţilor la corupţie în cadrul achiziţiilor de lucrări de infrastructură. Ea urmăreşte sporirea expertizei şi capacităţii instituţionale ale autorităţilor române, bulgare şi din Republica Moldova privind combaterea fraudei în achiziţii. Este o continuare a proiectului european “Combaterea fraudei în achiziţiile publice. O abordare operaţională”, derulat între 2013-2015 de Freedom House România alături de 17 parteneri.
La Constanţa, printre alţii, au prezentat studii de caz, elementele principale din noua legislaţie a achiziţiilor şi au răspuns numeroaselor întrebări ale invitaţilor, în calitate de lectori, următorii experţi invitaţi: Cristina Guseth – Director Freedom House România; Laura Ştefan – coordonatorul activităţilor anticorupţie la Expert Forum, expert internaţional al Comisiei Europene, PNUD, OECD ş.a.; Marta Andrecka - profesor asistent la Universitatea din Copenhaga şi consultant în achiziţii publice; Cristian Anghel – procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Secţia judiciară; Atanas Atanasov – judecător la secţia penală a Tribunalului din Sofia; Mihai Fentzel – inspector de integritate în cadrul ANI; Valeria Tudora – vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Specialiştilor în Achiziţii, expert în achiziţii publice, manager de proiect şi formator; Raluca Filip – inspector superior de concurenţă al Direcţiei Licitaţii şi Petiţii din cadrul Consiliului Concurenţei; Sorin Ioniţă – expert în reforma administraţiei publice, dezvoltare şi politici locale; Adriana Ispas – judecător la Judecătoria Constanţa, Secţia penală; Mădălina Tomescu – profesor universitar doctor la Universitatea Creştină “Dumitru Cantemir”; Doina Moşneag – expert în fonduri europene şi infrastructură; Ioana Sârbulescu – inspector de concurenţă în cadrul Direcţiei Licitaţii şi Petiţii din Consilul Concurenţei.
Prezent la seminar, semnatarul acestui articol a apelat la această neobişnuit (din punct de vedere jurnalistic) de lungă enumerare cu dorinţa de a nu omite pe cineva dintre toţi cei care au avut răbdarea să-i răspundă la fiecare întrebare în parte, cu atât mai mult cu cât unele studii de caz au vizat chiar investiţii din judeţul Vâlcea.

Public ţintă: magistraţi, poliţişti, funcţionari publici, ofertanţi

Noul proiect este co-finanţat de Comisia Europeană, DG-Home Affairs, prin programul Prevention of and Fight against Crime şi de Ambasada Olandei la Bucureşti, care sprijină participarea procurorilor şi judecătorilor din Republica Moldova şi desfăşurarea unor evenimente la Chişinău. În calitate de aplicant, fundaţia Freedom House România face parte dintr-un parteneriat format din Ministerul Justiţiei, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, Consiliul Concurenţei, Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Achiziţii şi Centrul pentru Studiul Democraţiei de la Sofia. Proiectul este susţinut de Institutul Naţional al Magistraturii, Agenţia Naţională de Integritate şi Ministerul Transporturilor şi urmăreşte combaterea fraudei în achiziţii prin pregătirea multidisciplinară a magistraţilor, poliţiştilor şi funcţionarilor din compartimentele de investiţii şi achiziţii, subliniind importanţa concurenţei reale pe această piaţă de 15 miliarde euro.
Este concentrat pe achiziţiile de lucrări de infrastructură, un public ţintă mai larg - pe lângă magistraţi şi poliţişti fiind incluşi acum şi funcţionari publici din consilii judeţene şi primării - şi, de asemenea, are o importantă componentă menită să sublinieze rolul crucial jucat de competiţia reală între ofertanţi în cadrul procesului de achiziţii.
Conferinţa de deschidere a proiectului s-a desfăşurat în 10 decembrie 2014, la Bucureşti, fiind moderată de Laura Ştefan, expert anticorupţie al Expert Forum. Cristina Guseth – Director al Freedom House România, Simona Maya Teodoroiu - Secretar de Stat în Ministerul Justiţiei, Bogdan Chiriţoiu – Preşedintele Consiliului Concurenţei, József Birtalan - Preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Bogdan Stan - Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate şi Todor Yalamov - analist senior în cadrul Programului Economic, Center for the Study of Democracy (Bulgaria) au prezentat în discursurile introductive contribuţia partenerilor în cadrul acestui proiect.

Seminare de formare aplicate pe tema achiziţiilor publice

În baza curriculei stabilite la atelierele de lucru, în perioada mai 2015 – mai 2016 s-au desfăşurat şase seminare de training multidisciplinar ce au abordat aspectele relevante pentru achiziţiile publice ale domeniilor legislaţie, economie, concurenţă şi administraţie. Un loc special în atenţia speakerilor şi participanţilor a fost acordat achiziţiilor în domeniul infrastructurii, de exemplu MasterPlanul General de Transporturi, ori infrastructura portuară la nivel naţional, drumurilor judeţene şi comunale – la nivel local şi regional. La seminare au participat judecători, procurori, ofiţeri de poliţie judiciară din România şi Bulgaria, funcţionari publici români din departamentele de achiziţii publice şi investiţii din cadrul consiliilor judeţene şi primăriilor de municipii şi jurnalişti. Cu sprijinul Ambasadei Olandei la Bucureşti, au participat şi magistraţi din Republica Moldova.
Programată tot în acest an, conferinţa de închidere va reuni reprezentanţi de frunte ai instituţiilor partenere, având rolul primordial de diseminare a rezultatelor proiectului. Cu această ocazie, va fi prezentat şi un policy paper întocmit pe baza monitorizării achiziţiilor de infrastructură din MasterPlanul General de Transporturi.
Foto: Sorin Ioniţă / Facebook

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...