Dacă nu vă mai place actualul sistem de evidenţă a timpului, calendarul gregorian, pe motiv că este prea complicat şi nu foarte sigur, un inventator piteştean vine cu o nouă propunere – calendarul rotarian. Acesta reprezintă o nouă modalitate de măsurare a timpului, mult simplificată, spune autorul lui, care permite o mai mare precizie în ţinerea evidenţei datelor din timpul anului, date care practic ar cădea în aceeaşi zi din săptămână în fiecare an.
Inventatorul noului calendar, cel rotarian, este George Rotaru, un cunoscut scriitor şi inventator din Piteşti, care a conceput această nouă modalitate de măsurare a timpului ca răspuns la evoluţia tehnologiei. „Foarte încurcat este şi rămâne calendarul gregorian. De ce? Pentru că de fiecare dată, ziua de 01 ianuarie, să zicem, pică fie lunea, fie marţea... nu ştii niciodată când o să fie. După calendarul rotarian, zilele lunilor respective pică cu exactitate: 1 ianuarie va fi întotdeauna numai în zi de duminică”, spune inventatorul noului calendar.
În calendarul rotarian, anul va avea tot 365 de zile, iar săptămâna tot şapte zile. Diferit va fi însă împărţitul zilelor pe luni. Astfel, anul va avea patru trimestre, în fiecare trimestru, însă, două luni vor avea câte patru săptămâni, iar a treia lună va fi cu cinci săptămâni. „Zilele anului se scurg printr-un sistem de rotaţie şi translaţie în jurul zilei anului nou, adică ziua zian. Aceasta este o zi în plus pentru că celelalte 364 de zile ale anului, mai puţin ziua anului nou, formează anul comun, iar cei patru ani care au o mişcare de rotaţie şi de translaţie a anilor comuni în jurul anului bisect, face ca anul al patrulea să fie de 366 de zile”, explică George Rotaru.
Inventatorul ne asigură că, dacă ne-am orienta după acest calendar, viaţa noastră se va schimba, nu într-un mod vizibil, dar evoluţia timpului în care trăim va fi corespunzătoare evoluţiei ciclice a cosmosului. “În primul rând, acest calendar este uşor adaptabil la viaţă, la fenomenul viaţă al omului în sensul că necesită o planificare facilă în concordanţă cu dezvoltarea tehnologiilor înalte din perioada actuală. De asemenea, intră în consonanţă şi în concordanţă cu microcosmosul uman, un atuu extrem de important, având în vedere faptul că, la ora actuală, această schimbare bruscă de fenomene naturale creează foarte multe probleme vieţii omului, mai ales probleme de sănătate”, a mai adăugat inventatorul.
George Rotaru şi-a botezat noul tip de calendar, Calendarul Universal Perpetuu Sincronic Rotarian şi speră să înlocuiască vechiul calendar gregorian. De partea lui sunt şi alţi intelectuali din Piteşti, care spun că evoluţia tehnologiei va fi cea care va impune trecerea la noul sistem. „Calendarul Rotarian caută ca această pierdere de minute, de secunde, care se face în jurul Pământului, în jurul Soarelui, să fie compensată de loxodromică, ce împarte în perioade exacte zilele, săptămânile şi lunile anului”, a precizat profesorul Emil Oprescu, unul dintre susţinătorii acestui calendar.
În prezent, calendarul rotarian este înregistrat la Oficiul de Standarde, Invenţii şi Mărci Bucureşti, dar el a fost înaintat spre cercetare şi Comisiei Internaţionale de Reformă a Calendarului de pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite, în scurt timp, inventatorul lui aşteptând să primească un răspuns şi din partea acestei comisii.
“Foarte încurcat este şi rămâne calendarul gregorian. De ce? Pentru că de fiecare dată, ziua de 01 ianuarie, să zicem, pică fie lunea, fie marţea... nu ştii niciodată când o să fie. După calendarul rotarian, zilele lunilor respective pică cu exactitate: 1 ianuarie va fi întotdeauna numai în zi de duminică“ - George Rotaru