Joi, 23 iunie, Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea, în componenţa stabilită la alegerile locale din 2012, s-a întrunit în ultima şedinţă, una extraordinară. Convocată de interimarul Gheorghe Păsat, ea a avut trei puncte pe ordinea de zi. Primele două au vizat aprobarea prelungirii contractelor de finanţare pentru proiectele “Reabilitare Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea” şi “Mirajul Oltului” Călimăneşti, finanţate din fonduri europene cu cofinanţare din partea CJ. Termenul de finalizare al acestor proiecte era 30 iunie 2016, dar, pentru că nu au fost finalizate la timp, contractele s-au prelungit până la 30 octombrie 2016. Al treilea a vizat numirea administratorului special al CET Govora, societate intrată de curând în insolvenţă, Consiliul Judeţean fiind singurul ei acţionar.
În prezenţa administratorului judiciar Remus Borza, consilierii judeţeni PNL şi cei trei de la ALDE (Remus Grigorescu, Adrian Buşu, Geri Buşe) au votat pentru desemnarea lui Mihai Mihalache în funcţia amintită, împotrivă exprimându-se reprezentanţii PSD şi cei trei “independenţi” controlaţi de Mircia Gutău.
Promovat profesional cu sprijin politic şi susţinut de prieteni
Avocat de profesie, fost secretar al PNL Vâlcea şi apropiat al liderului vâlcean Cristian Buican, Mihai Mihalache a plecat în Bucureşti, alături de vechiul său prieten Bogdan Badea, pentru a ocupa, cu sprijinul grupării Tăriceanu – Ruşanu – Chiţoiu – Harnagea, care tocmai părăsise barca liberalilor, funcţia de director interimar al O.P.S.P.I. (fostul AVAS) timp de aproape doi ani. Ulterior, el a fost numit director adjunct la Direcţia Societăţi Comerciale în cadrul Ministerului Energiei. Deşi are puţină şi irelevantă experienţă în management la acest nivel, Mihalache a beneficiat de o conjunctură fericită, fiind agreat de gruparea Buican din PNL şi sprijinit şi de ALDE pentru funcţia de administrator special al CET Govora SA.
Cu acest prilej, ALDE Vâlcea nu a ratat ocazia de a pune presiune pe PSD Vâlcea, cu care se află în toiul negocierilor pentru formarea noii majorităţi din legislativul vâlcean.
Borza: “Personal voi opri aburul tehnologic şi curentul pentru Oltchim, dacă nu-şi plătesc noile datorii!”
Administratorul judiciar a taxat în termeni duri managementul controlat poltic la CET Govora, care a generat pierderi, în opinia sa, de cel puţin 35 milioane de euro numai în ultimii ani. Remus Borza a precizat şi obiectivele renegocierilor preţurilor pentru utilităţile furnizate către Oltchim.
“Chiar şi în insolvenţă, Oltchimul ne datorează 45 milioane de lei, de mai bine de doi ani. Titularul unei creanţe născute în timpul procedurii, poate să ceară oricând falimentul. Evident că n-o s-o facem. Şi noi ne dorim salvarea Oltchimului şi suntem bucuroşi de rezultatele foarte bune obţinute de Oltchim în primele cinci luni. A raportat cu mândrire patriotică, consorţiul de administratori judiciari, un profit de vreo 200 milioane de lei, dar ăia 200 milioane de lei sunt făcuţi şi pe spinarea noastră. Şi vin şi ne iau la mişto şi ne spun: o să vă dăm ăia 200 de milioane când vom avea. Adică în vreo patru ani de acum încolo. Eu nu sunt mama răniţilor şi nu sunt nici bancă. Şi bancă dacă aş fi, dau cu dobândă. Am iniţiat discuţii cu Oltchim să ne recuperăm creanţa născută în timpul procedurii. Nu o vrem dintr-o dată, banul jos ca la fetele de bune moravuri de pe centură. Suntem de acord cu eşalonarea pe doi ani, nu pe patru şi să ne plătească şi o dobândă. Suntem în negocieri cu Oltchimul în vederea creşterii preţurilor pe utilităţile energetice. Şi am propus o creştere de zece la sută pe energia electrică, de la 181 de lei la 200 de lei şi o creştere cu 16,5 la sută pe aburul tehnologic sau industrial, de la 94,42 lei, la 110 lei. Ei spun că e o creştere mare, noi spunem că e o creştere mică. În continuare, CET Govora, şi pe aceste preţuri, va vinde sub costuri. Dacă lucrurile nu vor fi înţelese, dacă nu vor respecta cei doi parteneri comerciali, Uzinele Sodice şi CET Govora, trebuie să se aştepte la întreruperea furnizării de utilităţi energetice. Şi vă informez pe această cale că pe 30 iunie 2016 expiră contractul cu Oltchim. Pe 1 iulie, la ora 00.00, eu voi fi la CET Govora şi personal voi închide robinetele şi pe abur tehnologic şi pe curent pentru Oltchim”, a declarat Remus Borza în cadrul şedinţei CJ Vâlcea. Voit sau nu, administratorul judiciar a omis să menţioneze că el este asociatul lui Gheorghe Piperea în consorţiul care administrează judiciar şi Oltchim SA.