Sport

Fotbal, Liga a II-a

Val de reacţii negative al antrenorilor cu licenţa A, în urma hotărârii FRF de a obliga cluburile de Liga a II-a să aibă tehnicieni cu licenţă Pro

Degringolada continuă în fotbal, după ce cluburile de Liga a II-a au primit, în urmă cu câteva zile, un fax în care se specifică că antrenorul principal este obligat să aibă licenţa PRO!
FRF anunţă că, în urma hotărârii Comitetului Executiv din data de 10 noiembrie 2014, din sezonul competiţional 2016-2017, echipele din Liga a II-a vor trebui să aibă un antrenor principal deţinător de licenţă UEFA Pro. Legat de această prevedere, nu figurează nimic explicit pe ordinea de zi a sedinţei CEx din noiembrie 2014. De altfel, nici în Regulamentul de Organizare a Activităţii Fotbalistice sau în Statutul Antrenorului nu este menţionată o astfel de schimbare, tehnicienii de la nivelul eşalonului secund având obligativitatea de a deţine licenţa UEFA A. Faxul remis este de-a dreptul halucinant, deşi are antetul Şcolii Federale de Antrenori şi semnătura lui Dan Apolzan, înştiinţarea pare a veni de la Comisia Centrală a Arbitrilor, conform redactării.


Şanse inegale pentru tehnicieni

Şcoala Federală de Antrenori a dat startul unui curs pentru obţinerea licenţei UEFA Pro pe data de 24 februarie 2014, înscrierile făcându-se până la 31 decembrie 2013. Aşa-zisa hotărâre a apărut după ce cursurile au fost demarate, practic antrenorii cu licenţa A nefiind informaţi că nu vor mai avea posibilitatea să antreneze în eşalonul secund, deşi pe diplomele lor se specifică clar acest lucru. Iar în ultimii doi ani nu s-au mai organizat cursuri PRO.
În aceste condiţii, Şcoala Federală de Antrenori trebuie să dea posibilitatea tehnicienilor care până acum au antrenat în Liga a II-a cu Licenţă UEFA A să o obţină pe cea PRO. Altfel, totul este în contradicţie! Conform legilor Uniunii Europene, orice schimbare în acest sens trebuie făcută după ce în prealabil le-ai dat şansa antrenorilor să se pună în regulă, organizând, nu unul, ci mai multe cursuri, înainte de a o pune în aplicare. Acest lucru ar putea fi eventual aplicat doar antrenorilor care obţin licenţa A de acum încolo. Ce se întâmplă cu ceilalţi, care atunci când au obţinut licenţa A aceasta le dădea dreptul de a fi antrenor principal în Liga a II-a? E greu să le iei acest drept, mai ales că unii sunt sub contracte ferme cu cluburile.

O decizie stupidă, fără şanse de a fi aplicată

Există discuţii ca în prima şedinţă de CEx antrenorilor care au promovat în Liga a II-a şi cei care au contracte în derulare să li se acorde dispensă.
Ce se întâmplă, însă, dacă la o echipă care a reuşit promovarea au antrenat, în sezonul respectiv, doi sau trei antrenori care şi-au adus contribuţia poate mai mult decât ultimul? FRF va avea, dacă va menţine această decizie care defavorizează cluburile nevoite să crească iarăşi cheltuielile, după cele legate de organizarea unei singure serii, mari probleme juridice. După ultimele evenimente, care au avut în prim plan FRF, asta mai lipseşte, să se trezească şi cu probleme legate de interzicerea dreptului la muncă şi de favorizare şi posibil cu un val de chemări în judecată din partea tehnicienilor cu licenţa A. O hotărâre făcută pe brânci, sub masca creşterii valorii Ligii a II-a, prin care se doreşte, de fapt, scoaterea de la naftalină a unor antrenori care în ultima vreme au stat pe tuşă. În fond, valoarea şi piaţa ar trebui să decidă, şi nu influenţa unor decizii discriminatorii. Federaţia oare înţelege realitatea cu care se confruntă fotbalul românesc din ligile inferioare, care este aproape de colaps!? Rămâne întrebarea care macină. Cluburile ar trebui să aibă dreptul de a decide dacă vor pe bancă un antrenor cu licenţă Pro sau A, nu să-i oblige! Mai ales că lista antrenorilor cu licenţă PRO este una restrânsă, iar mulţi dintre ei sunt ieşiţi din circuit sau la pensie.

Deciziile luate în CEx la data de 10 noiembrie 2014 şi 23 aprilie 2015 vizează doar cardurile de identitate profesională

Înaintea începerii sezonului 2015-2016, Federaţia Română de Fotbal a înştiinţat cluburile să prezinte Comisiei Tehnice întreaga componenţă a băncii tehnice pentru introducerea cardurilor de identitate profesională. Nimic legat de instalarea pe banca tehnică, la nivelul Ligii a II-a, a antrenorilor ce deţin licenţă Pro. De altfel, aceste modificări figurează în articolul 59 din ROAF. „Începând cu ediţia de campionat 2015-2016 conducătorul delegaţiei (team
managerul / directorul tehnic / directorul sportiv) are obligaţia de a-şi dovedi
calitatea prin purtarea unui ID. Membrii staff ului tehnic care au dreptul de a
lua loc pe banca de rezervă au obligaţia de a purta la loc vizibil un ID (card de
identitate profesională) care va cuprinde cel puţin numele, prenumele, funcţia
şi numărul licenţei aflate în termen de valabilitate. De asemenea şi membrii
staff-ului medical (medic şi masor / fizioterapeut / asistent medical) au
obligaţia de a purta ID-uri. Toţi antrenorii de copii şi juniori vor fi obligaţi ca
odată cu începutul ediţiei de campionat 2015/2016 să poarte ID-uri de
identificare conform nivelului la care antrenează. Nerespectarea prevederilor de mai sus determină imposibilitatea persoanei respective de a ocupa un loc pe banca tehnică sau banca tehnică suplimentară”, potrivit ROAF.


 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

17.06.2016 - 16:29Andrei:O tampenie. Federatia vrea sa distruga fotbalul care si asa e in moarte clinică. Apropo, Mircea Lucescu n-are licenta pro

16.06.2016 - 17:35Mititelu:Frf continua sa faca nereguli,aplicand politica pumnului in gura. Cluburile sunt partase prin faptul ca nu iau atitudine. Mai este putin si intra federatia in faliment si poate se face un moment zero in fotbal. Dupa ce ani la rand cluburile si-au batut joc de antrenori,e randul federatiei sa faca acest lucru. Antrenorii le sunt buni federatiei doar sa plateasca taxe si sa ia banii dupa ei.

Pagina 1 din 1 (2 comentarii din 2)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...