Eveniment

Meşteşugurile tradiţionale văzute prin ochi de cercetaş

Micii cercetaşi din Grupul de Iniţiativă „Radu de la Afumaţi” au organizat sâmbătă, 11 iunie, un târg de meşteşuguri tradiţionale, la care au participat mai mulţi meşteri populari, renumiţi în Vâlcea

Câteva zeci de tineri, membri ai Organizaţiei Naţionale „Cercetaşii României”, Grupul de Iniţiativă „Radu de la Afumaţi” din Râmnicu Vâlcea, au participat la sfârşitul săptămânii trecute la o acţiune ce a avut ca scop promovarea meşteşugurilor tradiţionale vâlcene în rândul tinerilor. Astfel, pe esplanada Teatrului Anton Pann din municipiul Râmnicu Vâlcea, micii cercetaşi au învăţat de la meşteri populari vâlceni meşteşuguri vechi, practicate de bunicii lor, despre care ştiau doar din poveşti. „Este o acţiune care vizează promovarea culturii tradiţionale în rândul tinerilor şi a copiilor şi am dorit să începem noi această promovare pentru că, chiar dacă cultura nu constituie principalul nostru obiect de activitate, totuşi trebuie să ne aplecăm spre cultură, iar noi suntem mesagerii acestei activităţi în şcolile din care provenim. Sunt aici alături de noi câţiva meşteri populari care încearcă să le suscite interesul faţă de meşteşuguri vechi, tradiţionale”, a precizat Ovidiu Popa, liderul Grupului de Iniţiativă „Radu de la Afumaţi” Râmnicu Vâlcea.
La invitaţia micilor cercetaşi au dat curs nouă meşteri populari din Vâlcea, care au încercat să împărtăşească copiilor din experienţa lor, dar şi din frumuseţea meşteşugului pe care-l practică şi care i-a făcut cunoscuţi. „Sunt meşteri care au venit să-i înveţe să facă icoane pe sticlă, ţesături tradiţionale, opinci, sculptură în lemn. Copiilor le-a plăcut şi sper că şi pe viitor o să organizăm astfel de evenimente”, a adăugat Monica Gheorghiu, directorul Centrului Naţional pentru Informare şi Promovare Turistică Vâlcea.


Copiii au fost încântaţi de ceea ce au văzut. Războiul de ţesut, opincile (dar şi opincarul), au captat atenţia şi interesul tuturor şi, pentru câteva ore, cercetaşii şi nu numai s-au simţit şi au trăit într-o societate arhaică. „Am fost impresionată de creativitatea acestor meşteri. Au un talent extraordinar. Îţi trebuie o anumită îndemânare să poţi crea aceste lucruri. Cel mai mult şi mai mult mi-au plăcut icoanele pictate pe sticlă. Cred că m-aş descurca şi eu să fac icoane, pentru că îmi place să pictez”, spune o micuţă cercetaşă.
Acţiunea a fost organizată la iniţiativa Grupului de Iniţiativă „Radu de la Afumaţi” Râmnicu Vâlcea şi a Centrului Naţional pentru Informare şi Promovare Turistică Vâlcea şi a beneficiat de sprijinul Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Vâlcea şi al Fundaţiei World Vision Vâlcea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...