Concefa Sibiu şi Oltchim domină anul acesta topul celor mai profitabile companii de pe bursă, dar aceasta este doar o situaţie temporară. În condiţii normale, companiile din domeniul gazelor domină fără drept de apel profitabilitatea la BVB.
Companiile care au raportat anul trecut cea mai mare marjă netă de profit (calculată ca profit net/cifră de afaceri netă) sunt Concefa Sibiu şi combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea, dar cert este că în cazul ambelor companii a fost vorba doar despre o situaţie specială şi nicidecum despre o performanţă operaţională de excepţie.
Dincolo de cele două excepţii, cele mai profitabile companii de pe bursă sunt cele din sectorul gazelor, Transgaz, respectiv Romgaz.
Transgaz, compania naţională de distribuţie a gazelor naturale, a lucrat anul trecut la o marjă de profit de aproape 31%, în timp ce Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, a avut o marjă de 29,5%. Ambele companii sunt controlate de statul român.
Surprize în clasamentul celor mai profitabile companii
Pe locul al doilea în topul celor mai profitabile companii este în mod surprinzător combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, care a raportat anul trecut un profit uriaş de aproape 2,3 miliarde de dolari. Este însă rezultatul datoriilor şterse prin planul de reorganizare. Activitatea curentă a combinatului a fost pe pierdere.
Banca Transilvania a fost cea mai profitabilă companie din România anul trecut. A ieşit pe plus cu 2,4 miliarde de lei, arată datele Registrului Comerţului citate de Wall-Street.ro. Sunt rezultate financiare care au fost influenţate de preluarea Volksbank.
BCR, controlată de austriecii de la Erste, a fost anul trecut cea mai profitabilă companie cu acţionariat străin. Banca a raportat un plus de peste 900 de milioane de lei. Surprinzător este că cele mai mari companii din România ocupă poziţii destul de joase în clasament. Cu un profit de 477 de milioane de lei, Dacia este pe locul nouă, iar Petrom Marketing, adică reţeaua de benzinării Petrom, este pe locul 16, cu un profit de 331 de milioane de lei. Asta după ce grupul Petrom a înregistrat anul trecut primele pierderi de după privatizare din cauza preţului scăzut al ţiţeiului.
Comisia Europeană investighează modul în care statul român a anulat datoriile Oltchimului
Comisia Europeană a deschis o investigaţie aprofundată pentru a verifica dacă anularea datoriilor de către statul român şi continuarea aprovizionării Oltchim de către întreprinderi de stat, în pofida deteriorării situaţiei financiare a acesteia, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat, potrivit unui comunicat al Executivului european.
“În urma dificultăţilor economice întâmpinate de societatea Oltchim şi a anulării datoriilor publice ale acesteia, trebuie să verificăm dacă un creditor privat ar fi acceptat să acţioneze în acelaşi mod. Datorită recentei sale reorganizări, situaţia financiară a Oltchim s-a îmbunătăţit, iar România speră să găsească un nou investitor. Obiectivul nostru este de a facilita un viitor sustenabil al activităţilor economice ale acestei societăţi, care să nu mai necesite un sprijin suplimentar din partea Guvernului’, a declarat comisarul european Margrethe Vestager, responsabil de politica în domeniul concurenţei.