Actualitate

Mănăstire închinată Patriarhului Iustinian Marina la Stăneşti

Construcţia lăcaşului din Suieşti, comuna Stăneşti, este sponsorizată integral de Lucian Zmaranda, fiu al satului, potent om de afaceri în domeniul imobiliar

Lucrările la noua mănăstire din judeţul Vâlcea, cea din Stăneşti, închinată fostului patriarh Iustinian Marina, se desfăşoară în ritm alert. Construcţia noului lăcaş de cult a început în urmă cu un an, mai exact pe 20 iunie, ca urmare a demersurilor făcute de administraţia locală din Stăneşti, care a dorit să aducă astfel un omagiu patriarhului Iustinian Marina, născut la 22 februarie 1901 pe aceste meleaguri.
Mănăstirea, singura din zona de sud a judeţului Vâlcea, este una de călugări şi poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Pentru realizarea complexului monahal, Primăria Stăneşti a primit ajutor financiar din partea unui fiu al locului, însă, pentru terminarea lucrărilor şi introducerea mănăstirii în circuitul monahal, mai sunt câţiva paşi importanţi de făcut.
“Ca orice lucrare a Domnului, mai sunt şi ispite şi e normal să întâlneşti şi greutăţi. Greutăţi am întâmpinat în sensul că prima dată a fost foarte dificilă deplasarea în această zonă. Se impune ca, pe viitor, atât Instituţia Prefectului, cât şi Guvernul României şi Consiliul Judeţean Vâlcea, să ne ajute să reabilităm acest drum de pământ, pietruit într-o oarecare măsură, şi să-l asfaltăm, să-i facem rigole betonate, astfel încât orice cetăţean care vrea să vină să se închine în această sfântă mânăstire să poată să ajungă în acest loc. Avem noroc cu domnul Lucian Zmaranda, fiu al satului, care ne-a ajutat foarte mult. Zilnic am venit şi am ajutat echipele de muncitori pentru ca această lucrare să se termine cât mai repede şi în condiţii foarte bune. Pentru noi, pentru comunitatea din Stăneşti, realizarea acestei mănăstiri este un lucru benefic şi am convingerea că vom reuşi să ducem la bun sfârşit această lucrare a Domnului şi astfel să introducem această mănăstire cât mai repede atât în circuitul monahal cât şi cel turistic”, a precizat Ionel Michiu, primarul din Stăneşti.
Din punct de vedere arhitectural, ansamblul monahal al Sfintei Mănăstiri „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” va fi o replică a Schitului Maicilor din Bucureşti, mănăstire contruită în anul 1726, în stil brâncovenesc, şi reparată integral, între anii 1955-1958, prin grija Patriarhului Iustinian. Locul în care această nouă mănăstire se ridică este situat chiar în satul natal al patriarhului – Sueşti, sat cu o singură biserică, din lemn, monument istoric, construită în jurul anului 1700, la Gâlgău, în judeţul Sălaj, şi care a fost adusă la Stăneşti în anul 1950 de Patriarhul Iustinian Marina pentru că satul său natal nu avea pe atunci biserică.


Piatra de temelie a lăcaşului a fost pusă pe 20 iunie, în prezenţa unui sobor de preoţi în frunte cu însuşi Înalt PreaSfinţitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. “Una dintre biserici va fi închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântului Binecredincios Împărat Iustinian cel Mare, iar alta Sfântului Mucenic Lucian din Dobrogea. Cu osteneala ducerii la bun sfârşit a zidirii a fost încredinţat Preacuviosul Ieromonah Siluan Popescu, stareţul acestei Sfinte Mănăstiri, care va fi ajutat de vrednicii şi mărturisitorii creştini: Lucian şi Elena Zmaranda, cu copiii: Andreea, Ana şi Mihai, ctitorii acestor zidiri”, a informat, la momentul respectiv, Arhiepiscopia prin intermediul propriului site web (arhiram.ro). “Biserica mai mică este, de fapt, un paraclis. Înalt Preasfinţitul a decis ca hramul să fie Sfântul Lucian şi în semn de recunoştinţă pentru filantropul nostru, care poartă acest nume. Domnul Lucian Zmaranda este şi un frecvent donator pentru una dintre Mănăstirile de la Muntele Athos. A pornit de jos, ca simplu meseriaş şi a ajuns, cu timpul, un important investitor în principal în domeniul afacerilor imobiliare. Nu şi-a uitat locurile natale şi păstrează în continuare un bun simţ şi o evlavie demne de dat exemplu multora din tânăra generaţie de azi”, ne-a spus primarul din Stăneşti.

"Ca orice lucrare a Domnului, mai sunt şi ispite şi e normal să întâlneşti şi greutăţi. Avem noroc cu domnul Lucian Zmaranda, fiu al satului, care ne-a ajutat foarte mult. Zilnic am venit şi am ajutat echipele de muncitori pentru ca această lucrare să se termine cât mai repede şi în condiţii foarte bune.", Ionel MICHIU, primarul comunei Stăneşti

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...