Actualitate

Sandu şi Dragomir, condamnaţi la trei ani cu suspendare în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova

Cei doi foşti preşedinţi, împreună cu LPF şi FRF, trebuie să-i plătească lui Adrian Mititelu despăgubiri de 1,1 miliarde de lei

Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir au fost condamnaţi, luni, de Tribunalul Bucureşti, la câte trei ani închisoare cu suspendare în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova şi au fost stabilite despăgubiri către club de peste un miliard de lei, decizia instanţei nefiind definitivă.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis ca Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir să fie condamnaţi la trei ani de închisoare cu suspendare şi plata, de către fiecare, a unei amenzi penale de 80.000 de lei.

Amenzi au fost aplicate şi Ligii Profesioniste de Fotbal şi Federaţiei Române de Fotbal, în valoare de 370.000 de lei fiecare, însă decizia magistraţilor nu este una definitivă.

Totodată, instanţa a admis acţiunea civilă formulată de către partea civilă SC Fotbal Club Universitatea Craiova SA şi îi obligă pe Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, Liga Profesionistă de Fotbal şi FRF la plata “sumei de 1 miliard 84 milioane 592 mii lei către partea civilă, plus dobânda legală de la rămânerea definitivă a hotărârii la achitarea debitului şi la 10.527.634 lei, plus dobâ
nda legală de la rămânerea definitivă a hotărârii la achitarea debitului către partea civilă Ministerul Finanţelor Publice – ANAF”, se arată în decizia instanţei.
Potrivit anchetatorilor, la 20 iulie 2011, la o şedinţă a Comitetului Executiv al FRF, s-a hotărât excluderea provizorie a SC Fotbal Club „U” Craiova SA, excluderea fiind pusă pe seama încălcării grave a statutului Federaţiei, fără a se detalia şi motiva în ce au constat încălcările şi gravitatea lor.

Pentru luarea deciziei de excludere, la adoptarea căreia nu s-au respectat prevederile statutare, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, membri ai Comitetului, în calitatea lor de conducători ai Federaţiei Române de Fotbal, respectiv ai Ligii Profesioniste de Fotbal, şi-au folosit influenţa şi autoritatea faţă de ceilalţi membri ai Comitetului Executiv al FRF, susţin procurorii.

Ulterior, arată procurorii, la 25 iunie 2012, printr-o sentinţă civilă, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că măsura excluderii provizorii a Craiovei a fost adoptată cu „un manifest exces de putere, iar prin punerea sa în aplicare s-au produs deja consecinţe iremediabile din punct de vedere material şi al activităţii sportive, care se perpetuează în timp”.

“Această primă victorie provizorie este a Universităţii Craiova, a tuturor celor care o iubesc şi care nu au părăsit-o la greu. Pedeapsa primită de inculpaţi este nejustificat de blândă în raport cu gravitatea şi consecinţele faptelor săvârşite de aceştia” - Adrian MITITELU.

În rechizitoriu se mai precizează că, urmare a deciziei de excludere a SC Fotbal Club „U” Craiova SA din FRF, contractele civile dintre club şi jucătorii săi de fotbal au fost desfiinţate, iar aceştia au fost legitimaţi la alte cluburi sportive, fără nicio contraprestaţie aferentă drepturilor federative ale acestora. Toate acestea, susţine DNA, în condiţiile în care drepturile federative fuseseră puse sub sechestru legal, aplicat pe seama clubului craiovean, ca urmare a existenţei unor obligaţii faţă de bugetul statului.

„Mai precis, la data de 31 ianuarie 2011, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj, dispusese sechestrarea bunurilor mobile ale S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A. şi totodată indisponibilizase un număr de 39 de jucători de fotbal care aveau încheiate contracte civile cu clubul respectiv, sub aspectul valorii de contract, ca drepturi federative apreciate la suma de 15.800.000 lei”, mai precizează procurorii anticorupţie.

Suma de 15.800.000 lei este considerată a fi prejudiciu cauzat prin infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, mai arată DNA. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale inculpaţilor Sandu Mircea, Dragomir Dumitru şi ale Ligii Profesioniste de Fotbal.
Oficialii Federaţiei Române de Fotbal au spus, prin intermediul unui comunicat de presă, că răspunzători pentru dezafilierea clubului Universitatea Craiova ar trebui să fie doar Dumitru Dragomir şi fostul preşedinte al FRF, Mircea Sandu.

„Federaţia Română de Fotbal consideră că deciziile membrilor fostei administraţii FRF în cazul dezafilierii Universităţii Craiova au avut natură individuală şi subiectivă, astfel încât, pe cale de consecinţă, şi răspunderea pentru aceste decizii ar trebui să fie una individuală. Trebuie să facem o distincţie clară şi să disociem, astfel, voinţa personală a decidenţilor de la acel moment şi poziţionarea instituţiei Federaţia Română de Fotbal faţă de acest subiect. Administraţia FRF are obligaţia de a apăra interesele fotbalului românesc şi ale instituţiei care guvernează fotbalul, astfel că va utiliza căile legale de atac la decizia de astăzi a Tribunalului Bucureşti”, se arată în comunicatul postat pe site-ul oficial al Federaţiei Române de Fotbal.

Adrian Mititelu crede că pedeapsa primită de inculpaţi este nejustificat de blândă în raport cu gravitatea şi consecinţele faptelor săvârşite de Sandu şi Dragomir, cu prejudiciul material şi moral produs, dar şi modul concertat şi premeditat în care au săvârşit infracţiunile. Mai mult, pe perioada desfăşurării urmăririi penale, dar şi a procesului penal, inculpaţii au indus în eroare cu bună ştiinţă atât procurorii cât şi instanţa de judecată, urmărind astfel zădărnicirea aflării adevărului.

“În legătură cu latura civilă, vreau să precizez clar faptul că sumele de bani stabilite de judecător reprezintă contravaloarea clauzelor de reziliere existente în contractele jucătorilor Universităţii Craiova la data excluderii. Vă amintiţi probabil că la acea vreme am tot avertizat pe Sandu/Dragomir şi opinia publică că, dacă săvârşesc aceste fapte, o să aibă o sumă uriaşă de plată, însă ei au ales să ignore aceste aspecte. Prin urmare, prejudiciul stabilit de instanţă nu este unul complet având în vedere faptul că judecătorul nu s-a pronunţat pe cererile noastre cu privire la daunele materiale cu privire la neparticiparea în campionat atâţia ani de zile, daune morale cu privire la întreg asamblu acestor fapte şi consecinţe. De asemenea, instanţa a greşit când a apreciat ca dobânda legală să se plătească de la data când hotărârea rămâne definitivă, în mod corect era să stabilească că dobânda legală curge de la data săvârşirii faptelor, respectiv 20 iulie 2011 şi până în ziua plăţii. Vreau să ştiţi că suma stabilită de instanţă în acest prim verdict nu reprezintă a fi banii lui Adrian Mititelu, cum în mod greşit a titrat presa, ci sunt ai Universităţii Craiova. Din suma finală care va fi stabilită de instanţă se vor plăti creditorii care în prezent constituie o cifră de cca 14 milioane de euro, inclusiv Piţurcă Victor, însă sunt convins că această creanţă va fi anulată într-un alt proces penal şi, în consecinţă, suma totală de plată către creditori va fi de cca 7 milioane de euro. Restul sumelor de bani, din cuantumul final stabilit de instanţa Curţii de Apel Bucureşti şi eventual CEDO, vor reprezenta capitalul de reconstruire a clubului.Precizez că, dacă sentinţa rămâne definitivă, chiar într-un cuantum financiar mai mic, automat sentinţa Tribunalului Braşov de intrare în faliment se anulează şi astfel clubul va fi repus în viaţă cu toate drepturile”, a declarat Adrian Mititelu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...