Actualitate

Inundaţii în 16 localităţi din judeţul Vâlcea

Aproximativ 150 de persoane din Băbeni au fost evacuate de teama viiturii venită pe pârâul Stăncălău, care a inundat peste 20 de gospodării

Ploile abundente din noaptea de 13 spre 14 iunie au facut ravagii în Vâlcea. Zeci de gospodării din tot judeţul au fost inundate, iar mai multe drumuri locale au fost blocate din cauza aluviunilor. O situaţie deosebită a fost în oraşul Băbeni, unde mai multe familii şi-au părăsit încă de marţi dimineaţa casele de teama viiturilor.

Locuitorii de pe strada Râioasa din Băbeni spun că la ei nu a plouat mult, însă, spre dimineaţă, o viitură venită pe pârâul Stăncălău, afluent al pârâului Bistriţa, a rupt un dig şi s-a revărsat prin curţile lor. „Sincer, nici nu-mi mai e teamă, că m-am obişnuit. De câte ori plouă la munte, înspre Horezu, iau animalele şi plecăm la adăpost. Parcă sunt dresaţi câinii, se urcă în fânar şi stau la înălţime. Nici nu mai ştiu a câta oară sunt inundat. În ultimii 15 ani, cred că de două ori pe an, cel puţin, vine apa peste noi. Cine ar trebui să rezolve problema? Păi toţi, începând cu Apele Române, Hidroelectrica, Mediu şi toate celelalte instituţii care iau bani degeaba şi nu fac nimic. Ajung nişte directori în funcţii pe acolo şi nu fac diguri să protejeze populaţia. Digul ăsta de la Stăncălău de 26 de ani se sparge mereu pentru că îl tot fac din pământ. Pământul ce să ţină? Trebuie făcut din beton... Pe noi nu ne ajută nimeni. E de muncă aici, să scoatem toată mizeria, mâlul care a intrat în casă. Trei ore mi-a luat numai să încarc sacii cu nisip la uşile pe care le am. Cred că am băgat 15 tone de nisip, dar degeaba, că apa tot a intrat în casă”, spune un localnic inundat. Ca el mai sunt alte 40 de familii. Apa le-a distrus grădinile, le-a inundat casele şi le-a luat animalele mai mici pe care, în grabă, nu au mai apucat să le adune. Angajaţii de la ISU şi jandarmii le-au dat ordin de evacuare şi nu i-au mai lăsat să se întoarcă în casele lor decât după ce apele s-au retras. „Am venit în jurul orei 02.00 şi am ajutat la evacuarea câtorva gospodării. Sunt peste 20 numai în această zonă. Acum aşteptăm să se retragă apa şi să vedem cum putem să-i ajutăm în continuare”, spune plutonier adjutant Dan Nicolae, de la ISU Vâlcea. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea a intervenit în zonă cu 5 autospeciale, două bărci cu motor şi trei motopompe, dar, din fericire, nu a fost nevoie să intervină pentru salvarea de vieţi omeneşti. Potopul abătut asupra Vâlcii a făcut însă prăpăd şi în alte 15 localităţi din Vâlcea, printre care Alunu, Berbeşti, Bălceşti, Bărbăteşti, Costeşti, Horezu şi Şirineasa, unde, conform rapoartelor primite, s-au produs inundaţii în mai multe gospodării şi a fost afectată infrastructura locală. Astfel, cadre ale ISU Vâlcea au intervenit în:
- Şirineasa-pentru evacuarea apei dintr-o locuinţă;
- Frânceşti, sat Genuneni-pentru evacuarea apei din curţile şi beciurile a trei familii;
- Costeşti, sat Bistriţa pentru evacuarea apei din curtea unei locuinţe;
- Stroeşti, sat Pojogi-pentru evacuarea apei din curţile a două familii;
- Bărbăteşti, sat Negruleşti-pentru evacuarea apei dintr-o locuinţă;
- Berbeşti-pentru evacuarea apei din subsolul unei case;
- Alunu-pentru salvarea unei persoane rămasă izolată pe o insulă formată în mijlocul torenţilor de pe pârâul Roşia;
- Sineşti-pentru evacuarea apei din subsolul a trei case, unde adâncimea apei atingea între 50 cm şi 150 cm.;
- Livezi-pentru evacuarea apei din şase gospodării ;
- Zătreni-pentru evacuarea apei din trei gospodării;
- Ghioroiu-pentru evacuarea apei din 16 gospodării.

Judeţul Vâlcea s-a aflat sub Avertizare de Cod Portocaliu de precipitaţii din data de 13.06, ora 22.30, până în 14.06, ora 24.00 şi Avertizare de Cod Galben de inundaţii pe afluenţii râului Olt din data de 13.06.2016, de la ora 18.00, până în data de 14.06.2016 - ora 24.00.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...