Ultima Oră

Instalarea noilor aleşi locali din Vâlcea, amânată pentru că nu au dus deconturile din campanie la AEP

Noii aleşi din Vâlcea nu se grăbesc să fie instalaţi în funcţiile pe care au fost votaţi. Deşi au trecut mai multe zile de la alegerile locale, cel puţin până la începutul acestei săptămâni, niciunul dintre competitorii politici, partide politice sau candidaţi independenţi, nu şi-a depus rapoartele detaliate privind veniturile şi cheltuielile din campania electorală, astfel că prefectul nu-i poate instala în funcţii.

Conform prevederilor art. 30 alin. (1) şi art. 58 alin. (1) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, constituirea consiliilor locale şi validarea alegerii primarului se fac în termen de 20 de zile de la data desfăşurării alegerilor. Această validare nu se poate face însă fără îndeplinirea unei alte obligaţii, aceea de a depune la Autoritatea Electorală Permanentă, prin mandatarii financiari coordonatori ai competitorilor politici, a rapoartelor detaliate privind veniturile şi cheltuielile electorale, obligaţie ce trebuie îndeplinită în termen de 15 zile de la data alegerilor, conform prevederilor art. 47 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată. Deşi în ţară sunt mulţi primari care şi-au luat în primire noile mandate, aleşii din Vâlcea nu par prea dornici să se instaleze şi, după cum arată datele oficiale, va mai dura ceva timp până când comunităţile vâlcene vor avea noi consilieri locali şi primarii pe care i-au votat pe 5 iunie. „Este perioada de constituire a consiliilor locale şi de depunere a jurămintelor de către primari, numai că toate aceste lucruri trebuie făcute în conformitate cu legile în vigoare şi când spun asta mă gândesc la Legea 215 a administraţiei publice locale, care precizează că această constituire a consiliilor locale se face în termen de 20 de zile de la data alegerilor, dar cu îndeplinirea prevederilor articolului 38, aliniatul 1 din Legea 334 privind finanţarea partidelor politice. Conform acestui articol, candidaţilor declaraţi aleşi nu li se pot valida mandatele dacă raportul detaliat al veniturilor şi cheltuielilor electorale pentru fiecare partid politic sau candidat independent nu a fost depus în condiţiile legii, adică în termen de 15 zile de la data desfăşurării alegerilor, prin mandatarii financiari, la Autoritatea Electorală Permanentă. Numai după această acţiune putem, pe lege, să instalăm consilierii locali şi primarii. În cazul primarilor, mai este nevoie şi de o hotărâre judecătorească de validare”, a declarat prefectul Radu Renga.

Acesta a mai precizat că, din informaţiile pe care le deţine, până la data de 13 iunie, niciun partid nu a depus la Autoritatea Electorală Permanentă raportul detaliat al veniturilor şi cheltuielilor electorale, astfel că va fi nevoie de o decalare a datelor pe care le stabiliseară pentru şedinţele de constituire a celor 89 de consilii locale de la nivelul judeţului Vâlcea. „Până în acest moment, niciun partid politic din judeţul nostru nu a depus la AEP acel raport al veniturilor şi cheltuielilor electorale. Noi ne-am făcut treaba noastră. Există şi un grafic întocmit de Instituţia Prefectului privind constituirea consiliilor locale, dar el va fi amânat în funcţie de aceste obligaţiuni legale ale partidelor politice”, a mai adăugat prefectul, care spune că nu este nicio problemă dacă noile consilii locale şi noii primari nu vor fi instalaţi în termenul legal de 20 de zile. Printre şedinţele amânate se află şi cea de constituire a Consiliului Local Râmnicu Vâlcea, care ar fi trebuit să aibă loc miercuri, 15 iunie 2016.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...