Actualitate

Paşaportul diplomatic al lui I. G. Duca, exponatul lunii iunie la Muzeul Judeţean Vâlcea

Documentul a fost cumpărat de către prestigioasa instituţie vâlceană de cultură de la Vasilica Belciu, din comuna Măldăreşti, în anul 2003

Exponatul lunii iunie face parte din colecţia de Istorie Contemporană a Muzeului de Istorie a Judeţului Vâlcea, piesa reprezentând un paşaport diplomatic care a aparţinut omului politic şi prim-ministru al României I. G. Duca.
I.G. Duca s-a născut la 20 decembrie 1879, în Bucureşti. După susţinerea Bacalaureatului, în toamna anului 1897, pleacă la Paris, pentru continuarea studiilor. Se înscrie la Facultatea Drept, ale cărei cursuri le frecventează între 1897-1902. În anul 1902, după susţinerea tezei de doctorat, s-a întors în ţară.
Revenit în ţară, a intrat în magistratură, ca judecător la Ocolul Vâlcea, judeţ de care îşi va lega o mare parte din viaţă. La Râmnicu Vâlcea a stat până la 19 martie 1903, când a fost numit supleant la Tribunalul Vlaşca, post în care a funcţionat câteva zile, până în 24 martie 1903, când a demisionat.
În anul 1907, I. G. Duca s-a înscris în Partidul Naţional Liberal, a fost ales deputat în Parlament, la Colegiul II - Fălcoiu şi, tot în acelaşi an, cumpără cula cea nouă din Măldăreşti.


La 4 ianuarie 1914, la 34 de ani, face parte din Guvernul condus de I. I. C. Brătianu, deţinând portofoliul Instrucţiunii Publice şi Cultelor.
Între 1916-1918, s-a aflat alături de guvernul retras la Iaşi, iar în noul guvern, instalat la 29 noiembrie 1918, Duca va deţine ministeriatul Agriculturii şi Domeniilor, el punându-şi semnătura pe decretele de reformă agrară de la 1921, din România Mare.
Între anii 1922-1926, I. G. Duca a fost titularul Ministerului de Externe, evidenţiindu-se la Liga Naţiunilor, în cadrul Micii Înţelegeri.
În anul 1927, în urma morţii lui I. I. C. Brătianu, a devenit al doilea om în partid, pentru ca, în urma morţii lui Vintilă Brătianu, în 1930, I. G. Duca să devină preşedintele Partidului Naţional Liberal.
La 14 noiembrie 1933, este prim-ministrul României, iar una din primele sale măsuri a fost interzicerea Gărzii de Fier. Răzbunarea acesteia nu s-a lăsat aşteptată, astfel că, la 29 decembrie 1933, este asasinat pe peronul gării Sinaia; rămăşiţele pământeşti i-au fost depuse în 6 mai 1934 la biserica Urşani-Horezu, conform testamentului său scris anterior.
Paşaportul a fost achiziţionat de către Muzeul Judeţean Vâlcea de la Belciu Vasilica, din comuna Măldăreşti, judeţul Vâlcea, în anul 2003. Piesa are coperţile din carton, îmbrăcate în piele neagră, pe prima dintre ele având stema şi numele ţării în limba franceză. Pe prima pagină este fotografia titularului, I. G. Duca, iar pe următoarele 23 de pagini diverse vize ale ţărilor unde a călătorit. Este scris în limbile franceză şi română.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...