Eveniment

Cristian Dobre, patronul grupului de firme Polystart şi CIVITAS, cercetat de DNA sub control judiciar

Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj este acuzat de procurorii anticorupţie de mai multe infracţiuni

Procurorii DNA din Craiova l-au reţinut luni, 06 iunie, pentru 24 de ore, pe Cristian Dobre, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj, acesta fiind acuzat de mai multe infracţiuni de corupţie. Magistraţii Tribunalului Dolj au dispus măsura controlului judiciar pe 60 de zile pentru omul de afaceri Cristian Dobre, patronul firmei Polystart din Craiova, care a fost reţinut luni de procurorii DNA pentru mai multe fapte în legătură cu derularea unui contract de lucrări având ca obiect realizarea unui complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului din Craiova. Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Dolj, judecătorul Denis Ghervase, a declarat că instanţa a mai dispus disjungerea cererii de suspendare a procedurii de lichidare a firmei Polystart, cu termen pentru 16 iunie. Decizia Tribunalului Dolj poate fi contestată.


Cristian Dobre, om de afaceri şi fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj, este acuzat de participaţie improprie la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, instigare la dare de mită, instigare la spălare de bani şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.
La data de 06 februarie 2013, între Primăria Craiova şi o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de Cristian Dobre a fost încheiat un contract de lucrări, având ca obiect realizarea unui complex de agrement acvatic în parcul Tineretului din municipiul Craiova, proiect finanţat din fonduri europene, în valoare totală de 80.699.200 lei, anunţă DNA.
În acest context, „în perioada 2013-2014, Dobre Cristian a coordonat un întreg mecanism prin care au fost denaturate situaţiile de lucrări privind realizarea unuia dintre obiectivele contractului. În acest sens, a fost schimbată integral fără respectarea prevederilor legale structura de rezistenţă a unei clădiri din cadrul complexului, urmărindu-se reducerea costurilor ocazionate de execuţia lucrărilor, în raport cu proiectul tehnic iniţial şi devizul ofertă, astfel încât diferenţa în plus dintre sumele de bani solicitate şi obţinute din fondurile europene, respectiv bugetul naţional şi sumele de bani cheltuite pentru execuţia obiectivului, să fie însuşită pe nedrept”, anunţă procurorii anticorupţie într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, Cristian Dobre „a acţionat atât direct cât şi prin intermediul altor persoane inclusiv pentru coruperea celor care aveau sarcina supravegherii executării construcţiei în conformitate cu contractul de lucrări semnat cu beneficiarul şi contractul de finanţare încheiat cu autoritatea de management”.
Procurorii susţin că la iniţiativa acestuia ar fi fost „disimulată şi provenienţa unei părţi din suma pretinsă şi primită ca mită de către un diriginte de şantier pentru neexercitarea corespunzătoare a atribuţiilor sale de serviciu, prin încheierea unui contract fictiv de prestări servicii”.
Primăria Craiova şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice au fost prejudiciate cu suma totală de 5.547.055 lei (aprox. 1.232.678 euro), susţine DNA.

Cristian Dobre, patronul firmei Polystart Impex SRL, firmă implicată în dosarul de fraudare a fondurilor europene în proiectul Water Park Craiova, a contractat modernizarea spaţiului public central din Râmnicu Vâlcea, în parteneriat cu Mitliv Exim SRL, proprietarul acesteia fiind şi el cercetat de procurorii DIICOT într-un dosar de evaziune fiscală de două milioane de euro.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...